Erdogans utspel inför mötet med Kristersson: ”Sveriges framsteg inte till någon nytta”

Publicerad 2023-07-10

På måndagen möts Ulf Kristersson och Recep Tayyip Erdogan.

Då kommer Turkiets president med ett nytt utspel mot Sverige.

”De positiva steg Sverige tagit mot ett Natomedlemskap är inte till någon nytta,” ska Erdogan ha sagt i ett möte med Joe Biden.

Följ ämnen
Nato

På måndagseftermiddagen ska statsminister Ulf Kristersson (M) träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Vilnius, Litauen, för ett extramöte under ledning av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Och det finns en del att diskutera.

Under ett telefonsamtal med USA:s president Joe Biden kom Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med ett nytt negativt utspel om Sveriges Natoansökan.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan höll en presskonferens under lördagen där han berättade att Turkiet stöttar ett Nato-medlemskap för Ukraina.

Erdogan menade att Sverige inte gjort tillräckligt för att motarbeta den terroristklassade organisationen PKK.

”De positiva steg Sverige har tagit mot Turkiets godkännande är inte till någon nytta när PKK fortsätter att verka i Sverige”, sa Erdogan i samtalet enligt det turkiska presidentkansliet, skriver TT.

Med ”positiva steg” syftade han på Sveriges nya terrorlag.

Soldater står uppradade utanför entrén till Nato-mötet i Vilnius.

Biden: ”Låt oss få det gjort”

USA har tidigare hintat om att man inte kommer sälja några krigsflygplan av modellen F16 till Turkiet förrän de accepterat Sveriges Natoansökan. Erdogan ska ha sagt till Biden att det är fel att koppla samman Sveriges Natoansökan med leveransen av F16-plan.

– Jag sade till honom att vi ville ha ett avtal med Sverige, så låt oss få det gjort, sade Biden vid en presskonferens efter telefonsamtalet, skriver TT.

Biden och Erdogan kommer mötas under Natotoppmötet i Vilnius, som börjar på tisdag. Under toppmötet kommer samtalen att fokusera på Ukrainas position i Nato, Sveriges Natomedlemskap och leveransen av F16-plan.

Flaggor inför Natomötet i Vilnius.