Jämtland och Härjedalen sist ut – får lokala råd

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Smittotalet har på bara en vecka fördubblats i Region Jämtland Härjedalen.

Nu inför regionen skärpta allmänna råd – som sista region i Sverige.

– Mellan vecka 45 till 46 hade man en fördubbling av fall i Jämtland Härjedalen, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

I dag inför Region Jämtland Härjedalen skärpta allmänna råd. Regionen är sist ut att införa detta och beslutet innebär att alla regioner i Sverige har valt att skärpa sina allmänna rekommendationer i ett försök att stävja coronavirusets spridning.

Träffa bara de du bor med

Jämtlänningarna och härjedalingarna uppmanas att inte vara nära någon annan person än de som man bor med. Den som bor ensam ska undvika fysisk kontakt med de som inte är i ens absoluta närhet, max en handfull personer.

Alla resor som inte kan genomföras inom ramarna för rekommendationerna bör undvikas enligt ett pressmeddelande från Regionen.

– Du får resa tillsammans med dem du bor med under förutsättning att det görs på ett säkert sätt, till exempel genom att alltid hålla avstånd till andra och att träffa så få nya personer som möjligt, säger Micael Widerström som är smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen i pressmeddelandet.

Östersund, och resten av Jämtland, får nu också lokala restriktioner efter skenande smitta.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Östersund, och resten av Jämtland, får nu också lokala restriktioner efter skenande smitta.

Fördubbling på en vecka

Det är en kraftigt ökande smittspridning i regionen som ligger bakom beslutet att införa de nya skärpta råden.

– Mellan vecka 45 till 46 hade man en fördubbling av fall i Jämtland Härjedalen. Man har nu 2 207 anmälda fall i regionen, som är en liten region, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Antalet anmälda fall per 100 000 invånare i regionen är däremot fortfarande lägre än riksgenomsnittet enligt Tegmark Wisell.

Jobba hemma och avstå fester

Råden omfattar också skärpta allmänna råd för arbetsplatser och verksamheter som till exempel butiker och idrottsanläggningar. Regionen vill kunna begränsa antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna och uppmanar till hemarbete i den mån det är möjligt.

Regionen uppmanar även att man ska avstå alla aktiviteter som inte går att genomföra utan att hålla fysiskt avstånd till andra. Det kan till exempel handla om privata tillställningar som fester, bröllop, kalas, middagar och afterwork men även kontaktsporter som ishockey, brottning och basket.

De nya och skärpta råden i Jämtland väntas gälla fram till den 13 december men kan komma att förlängas.

PODD Då kan den andra vågen vara över

Aftonbladet Daily pratar med Tom Britton

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE