Vatikanen öppnar benhus i jakt på prinsessor

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Sökandet efter svar om ett försvinnande i Vatikanen på 1980-talet ledde härom veckan till en kuslig upptäckt: Två prinsessor som begravdes bakom Peterskyrkan på 1800-talet hade försvunnit spårlöst.

Nu hoppas Vatikanen på nya svar i det egendomliga fallet.

Vatikanen ska under lördagen öppna två så kallade ossuarier – rum för förvaring av mänskliga ben – som hittades förra veckan i närheten av de tomma prinsessgravarna.

Öppningen av prinsessan Sophie von Hohenlohe och Charlotte Federica av Mecklenburgs gravar skedde efter ett anonymt tips om att de möjligen innehöll kvarlevorna av Emanuela Orlandi, dotter till en av Vatikanens anställda, som försvann för 36 år sedan då hon var på väg från en musiklektion, då 15 år gammal. Tipset till Orlandis familj bestod av ett fotografi föreställande en grav prydd av en änglabild, med texten "Titta vart ängeln pekar". Gravarna visade sig dock vara tomma, vilket Vatikanen förklarat med att benen troligen flyttats i samband med kyrkogårdsarbeten på 1960- och 70-talet.

1 av 3 | Foto: AP
Vakter utanför Vatikanen

Benhusen kommer att öppnas av forensiker, tillsammans med en expert som valts ut av familjen Orlandi. Det är oklart om någon av prinsessornas anhöriga kommer att närvara, men skådespelaren och designern Ira von Fürstenberg, en avlägsen ingift släkting till von Hohenlohe, har kallat benens försvinnande "en ofattbar, galen situation".

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN