MP fortsätter uppåt – men ingen Amanda Lind-effekt

Uppdaterad 2024-05-18 | Publicerad 2024-05-16

Amanda Lind och Daniel Helldén är MP:s nya språkrör.

Miljöpartiet fortsätter uppåt och når 5 procent i en ny opinionsmätning från Aftonbladet/Demoskop.

Men på kort sikt kan man inte tala om någon Amanda Lind-effekt, enligt opinionschefen Johan Martinsson.

– Det är lite för lite uppmärksamhet för det faktiskt, säger han.

Förändringarna i väljaropinionen var i april mycket små. Och i maj är förflyttningarna om möjligt ännu mindre. Jämfört med förra månadens mätning från Aftonbladet/Demoskop är det ingen förändring som ens uppgår till en hel procent för något parti.

– Det händer inte så mycket nytt i inrikespolitiken som sätter någon större avtryck nu. Vi går också mot ett EU-val. Människors partipreferenser för riksdagen står liksom inte i centrum, säger Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop.

MP på 5 procent – Ingen Lind-effekt

Men en del saker har ändå hänt sedan den förra väljarbarometern. Att regeringens vårändringsbudget har presenterats och att polisens rätt att införa visitationszoner har trätt i kraft är två exempel.

Miljöpartiet har också fått ett nytt språkrör – tidigare kulturminister Amanda Lind.

Partiet ökar med 0,6 procentenheter till 5 procent i maj månads väljarbarometer. Det högsta siffran sedan valet 2022. Samtidigt är uppgången mycket liten, understryker Johan Martinsson.

– Det kan tyckas lite som en uppåtgående trend möjligen, men det har troligtvis i så fall mer med EU-valet att göra.

Någon Amanda Lind-effekt är det alltså inte tal om, enligt opinionschefen.

– Kortsiktigt så kan vi inte se någon Amanda Lind-effekt.

Jimmie Åkessons SD kan ha nått en platå.

SD kan ha nått platå

Brottsligheten har åter klättrat upp som en viktig fråga under perioden, enligt Johan Martinsson.

Det har tidigare sammanfallit med att Sverigedemokraterna fått ett uppsving i stödet från väljarna, enligt opinionschefen. Så ser det inte ut denna gång. Partiet ökar med 0,2 procentenheter till 21 procent i mätningen.

– Det kan tyda på att de har nått en platå där det är svårt att öka ytterligare.

Ulf Kristerssons M backar med 0,9 procentenheter.

M backar något

Den största förändringen i mätningen finns i Moderaterna som minskar med 0,9 procentenheter till 19,3 procent i maj jämfört med månaden före.

– Det kan också vara kopplat lite till EU-valet. De brukar gå sämre i Europavalen än de vanliga valen, så det kan smitta av sig lite grann.

Att ekonomin i Sverige går bättre gav Moderaterna en skjuts under vintern. Men goda nyheter om inflationsbekämpning och räntor är redan inräknat i siffrorna, enligt Johan Martinsson.

– Det är ingen nyhet längre. Det är svårt att få någon belöning för det nu.

SD-avslöjande kan bli jobbigt för L

Vad gäller de resterande fem riksdagspartierna står väljaropinionen i princip still.

Liberalerna fortsätter att ligga en bra bit under riksdagsspärren. I maj backar de med 0,4 procentenheter till 2,3 procent. Kristdemokraterna ökat med 0,4 procentenheter till 3,6 procent.

Socialdemokraterna backar med 0,1 procentenheter till 35,1 procent och Vänsterpartiet ökat med 0,1 procentenheter och landar på 7,9 procent.

Centerpartiet ökar från 4 till 4,2 procent, jämfört med april månads mätning.

Hur debatten kring Kalla Faktas granskning om SD:s trollfabriker kan komma att påverka väljaropinionen återstår att se, enligt Johan Martinsson.

Programmets första del släpptes visserligen mot slutet av mätperioden men avslöjandena i granskningens andra del och riksdagspartiernas reaktioner på densamma kom efter maj månads undersökning.

De senaste dagarnas händelser riskerar dock att bli jobbiga för L att hantera.

– Det kan strategiskt bli ännu mer svårsmält för de liberala väljarna att acceptera regeringssamarbetet med Sverigedemokraterna, säger Johan Martinsson.