Svenskar dömda till döden – diplomat kallas upp

Publicerad 2024-06-13

Utrikesminister Tobias Billström (M)

UD har fått bekräftat att en svensk man har dömts till döden i Irak.

De jobbar med att utreda vad som gäller för de andra två männen.

– I detta läge önskar jag bara att svenska myndigheter hjälper oss och att han får komma hem till Sverige, säger en familjemedlem.

Den 9 januari i år sköts gängmannen Mustafa ”Benzema” Aljiburi ihjäl i Bagdad i Irak. Därefter har tre svenska medborgare gripits misstänkta för inblandning i mordet – däribland en ung man som misstänks ha varit skytten.

Men svensk polis har inte haft någon insyn i ärendet. Inte heller de gripna männens familjer.

På onsdagen hölls rättegången och samtliga män ska ha fått en dödsdom, uppger familjemedlemmar till en av de dömda för Aftonbladet.

Till en början trodde de att det rörde sig om ett fängelsestraff. Men senare på torsdagen meddelade familjen att de nåtts av information om att det ska handla om dödstraff för alla tre männen.

– Situationen är helt förfärlig. I detta läge önskar jag bara att svenska myndigheter hjälper oss med detta och att han får komma hem till Sverige, säger en familjemedlem, till Aftonbladet.

Även UD har nåtts av uppgifterna.

”UD har fått uppgifter om att två svenskar ska ha dömts till döden i första instans i Irak. UD och Sveriges ambassad i Bagdad arbetar intensivt för att försöka få klarhet i uppgifterna. Stämmer uppgifterna är det naturligtvis mycket allvarligt. Vi kommer i så fall brådskande agera för att straffen inte ska verkställas”, skrev UD:s presstjänst i ett mejl tidigare i dag.

Irak bekräftar

På torsdagskvällen meddelar UD att de kan bekräfta att en svensk har fått en dödsdom. De utreder nu vad som gäller för de andra två.

– Irakiska myndigheter har bekräftat att en svensk medborgare har dömts till döden Irak, säger UD:s presstjänst till Aftonbladet.

På torsdagen kallades Iraks chargé d’affaires upp till UD.

– Det finns uppgifter uppgifter om att ytterligare en eller två svenskar ska ha fått samma straff. Dessa uppgifter har inte kunnat bekräftas. Ett syfte med att kalla upp Iraks chargé d’affaires var att begära klarhet i dessa uppgifter, säger UD:s presstjänst.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har kommenterat mötet med Irak. Han säger att de kräver att dödsstraffen inte verkställs.

”Vid mötet framfördes Sveriges protester mot att svenskar i Irak dömts till döden och krav på att dödsstraff inte ska verkställas. Krav framfördes också på att Irak ska respektera sina internationella åtaganden i konsulära frågor. Ett syfte med mötet var även att begära ytterligare information”, säger han i ett uttalande.

Följ ämnen i artikeln