Kopiorna kan vara rena hälsorisker

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-18

Fuskjacka innehöll benrester och bakterier

”Shampagne” från Etiopien, falska knivar och livsfarliga leksaker. Tullens ingripanden mot piratkopior har tiodubblats på fem år.

– Det här är en skrämmande verksamhet, säger Monica Fridolf på tullen i Malmö.

Monica Fridolf visar upp några av de senaste beslagen av piratkopior – det är allt från parfymer till falsk potensmedicin. Förra året stoppades en sändning flaskor med etiketten ”Shampagne”.

– Ja, den var ju lätt att se igenom, men det läskiga är att många kopior i dag är väldigt svåra att avslöja, säger Monica Fridolf som är nationell expert på immaterialrätt på Tullverket.

”Ren hälsorisk”

Den senaste tiden har flera larm om farliga leksaker rapporterats. Och enligt Monica Rudolf är säkerhetsaspekten en viktig anledning till att bekämpa piratkopieringen.

– Titta på den här jackan till exempel. En undersökning visade att den innehöll skinn- och benrester och en massa bakterier. Det kan vara en ren hälsorisk att ha på sig en sån här.

”Miljoner att tjäna”

En kartläggning av piratkopiering visade för ett par år sedan att den omsatte drygt fem procent av världshandeln.

– Det är kriminella organisationer som tjänar mycket pengar på den här verksamheten. Det finns miljoner att tjäna och straffen är låga, säger Fridolf.