”Explosionen var öronbedövande”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-14

Björn Forsberg, åt lunch med sin mamma när det smällde

Björn Forsberg, 27, satt och åt lunch med sin mamma i föräldrarnas villa i Limhamn när gasexplosionen skakade området.

– Vi satt och käkade cirka 60 meter därifrån när det plötsligt smällde. Vi höll på att trilla av stolen, berättar han för aftonbladet.se.

Såg explosionen Björn Forsberg och hans mamma höll på att trilla av stolen när en näraliggande villa i Limhamn plötsligt exploderade.

Björn Forsberg är uppvuxen i området och hans föräldrar har bott i huset i cirka 20 års tid.

– Det här är ett väldigt lugnt villaområde med en blandning av barnfamiljer och pensionärer, säger han.

I dag chockades det annars så lugna området av en gasexplosion som raserade en näraliggande villa inför Björns och hans mammas ögon.

– Explosionen var helt öronbedövande. Vi bara tittade och sen såg vi att det kom rök. Då sprang vi ut och var mer eller mindre först på plats. Min mamma är ju sjuksyster så hon ville se att ingen hade skadat sig.

”Det var ganska nära”

Men tur i oturen lyckades fastighetsägaren, ett äldre par, och deras inneboende, en kvinna och hennes hundar, ta sig ut innan explosionen inträffade.

– Precis när vi kom fram så kom brandkåren. De måste ha sett explosionen på avstånd.

Björn Forsberg berättar att hans morbror har bott granne med huset som raserades i explosionen.

– Tänk om man hade suttit i det huset. Då hade rutorna spräckts. Jag tänker på tryckvågen vi drabbades av när vi var 60 meter därifrån.

– Det blev ju en chock, men nu har det lagt sig lite. Nu är det mer ”shit alltså, det var ganska nära”.

Allt skakade

Ett 40-tal meter från det totalförstörda huset bor Joakim.

– Jag satt och jobbade vid datorn när det small något fruktansvärt. Allt skakade och det trillade ner saker från hyllorna, berättar Joakim, 21.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Hela huset skakade och saker trillade ner. Mina glasögon som låg på bordet intill hoppade minst en centimeter, berättar Joakim.

– Allt skakade. Fönstren i vårt hus verkar vara hela, men det är sprickor runt dörrkarmarna och det finns säkert tio hus nämast explosionen som fått skador. Bilar i närheten har fått stenar på sig och är förstörda och det hus som brann är totalt raserat.

Svart rökplym

Han rusade ut och såg genast elden och en stor svart rökplym som steg mot himlen.

– Folk är chockade. Ingen verkar vara skadad och det står inga ambulanser här, men smällen var helt sjuk. Den var enorm. Jag har gas i mitt hus och det är klart att man blir lite orolig efter det här, säger Joakim.

– Det var vägarbete på en mindre gata här intill tidigare. Så ett tag trodde vi att det kunde vara orsaken till smällen. Men så verkar det inte vara.

15-åriga Alice bor bara knappt 50 meter från en vita tegelvillan som totalförstördes.

– Jag var uppe på mitt rum när hela vårt hus började skaka. Jag och min bror sprang ut i trädgården och såg ett jättestort rökmoln och det brann jättemycket, berättar hon.

– Det är väldigt otäckt. Hela området ser ut som det blivit bombat. Och huset som exploderade är totalförstört. Det var en stor tvåvånings tegelvilla men nu är det bara en stor tegelhög.