Aftonbladet på plats i Gori: Folk gråter öppet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-10

Familjer begraver sina släktingar idag – många flyr den bombade staden

Flera kvarter i staden Gori är sönderbombade. På söndagen begraver familjer sina släktingar – men staden håller på att bli tom.

– Alla tar hand om sina närmsta släktingar. Många visar sin sorg och gråter öppet, säger Aftonbladets reporter Mattias Carlsson.

Gori håller på att bli en tom stad efter bombningarna och nya ryska trupper ska vara på väg. Men många familjer är ändå kvar och begraver sina släktingar. Aftonbladet besöker en begravning i de bombade kvarteren.

– Det var för en soldat som dog under gårdagens bombattack. Alla tar hand om sina närmsta släktingar. Många visar sin sorg och gråter öppet, säger Aftonbladets reporter Mattias Carlsson.

Ser in i tomma lägenheter

Det är främst kvarteren runt kyrkan som blivit bombade.

– Det är inga löv kvar på träden, man ser in i tomma lägenheter där det är aska och sticker upp spiraler ur madrasserna.

På sjukhuset i staden hänger listor över skadade. De som kan väljer att fly.

Packar bilarna fulla

Många av de 60 000 invånarna är redan på väg – gatorna ut från Gori täcks av en karavan av bilar.

– Jag har sett folk packa sina bilar fulla och ge sig av. De som inte har bil försöker desperat få lift, säger Mattias Carlsson.

Kvar i Gori ser han en del äldre personer som inte har ork att fly.

Utan mat och vatten

– Vi träffade en man som är blind. Han var ensam i sin lägenhet när huset bombades och fick ta sig ut själv. Nu står han vid en gammal folkabuss på gården utanför. Han har ingen mat, inget vatten. Affärerna är stängda.

Kvar är också många unga män som bestämt sig för att stanna kvar och slåss.

– De är bittra, men jäkligt bestämda. De sätter fru och barn i säkerhet. Många av dem åker till släktingar.

Inget märks i Tbilisi

– Några letar förvirrat i askan efter kvarlevor. Men de flesta har gett sig av till huvudstaden Tbilisi, fyra fem mil härifrån, säger Mattias Carlsson.

Enligt Mattias Carlsson, som var i Tbilisi tidigt på söndagen, märks inte mycket av kriget i huvudstaden.

– Där var en del extra soldater i gathörnen, men det mesta såg ut som vanligt. Folk står och fiskar vid kanalen – livet går vidare som vanligt.

Följ ämnen i artikeln