Granne ringde polisen – men ingen kom

Publicerad 2014-12-05

Karlskrona. Granne såg Yara skadad några veckor innan hon dog.

Hon blev chockad och kontaktade polisen men de ska inte ha tagit hennes oro på allvar.

– De sa det är kanske flickans lands traditioner att man gör på det sättet, säger grannen.

Under rättegången i Karlskrona idag vittnade en granne i huset om att flickan Yara hade varit piga åt familjen. Hon passade den 3-årige pojken, tog ut sopor och tvättade. Grannen uppfattade det som Yara fick slita mycket hårt.

– Ibland var det sent på kvällen och ibland till och med på natten. Jag frågade henne om hon ville ha  hjälp. Hon svarade inte.

Grannen brukade höra hur den nu mordåtalade mannen och kvinnan bråkade inne i lägenheten. En gång tyckte hon också att det lät som om någon slog på inredningen med ett tillhygge.

”Kunde knappt gå”

Några veckor innan Yara dog ska grannen ha gjort en förfärlig upptäckt. Hon träffade flickan i hissen med ett av parets småbarn. Yara ska ha varit blå och svart vid ögat. När hon sedan klev ur hissen märkte grannen att något var väldigt fel.

– När flickan gick ut gick från hissen kunde hon knappt gå. Jag blev chockad, säger grannen.

Eftersom grannen inte talade så bra svenska bad hon en bekant ringa polisen. Efter en stund ringde polisen tillbaka. Grannen berättade då på knackig svenska att hon trodde något allvarligt hade hade hänt Yara och att de borde komma omedelbart. Hon förklarade också att Yara fick arbeta för familjen. Enligt grannen viftade polisen bort hennes oro.

– De sa det är kanske är flickans lands traditioner att man gör på det sättet, säger grannen.

Blev liggande

Grannen trodde ändå att de skulle komma. Hon låg därför vaken på natten och väntade. Men ingen från polisen dök upp.

Telefonsamtalet från grannen resulterade i att ett PM skickades till socialtjänsten i Karlskrona. Där blev det liggande tills efter Yaras död. Den polis som tog emot samtalet från grannen har, enligt Blekingenytt, varit misstänkt för tjänstefel med sedan friats.