"Bra att fler höjer rösten"

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-12-17

Dinamarca startade protesterna mot Björn Söder

I går tilltalades sverigedemokratiske talmannen Björn Söder både på nordsamiska och hebreiska i riksdagen.

Rossana Dinamarca (V) startade upproret.

– Det är jättebra att fler höjer rösten, säger hon.

I måndags protesterade Rossana Dinamarca, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, mot vice talmannen Björn Söder (SD) genom att vägra titulera honom "herr talman", vilket är brukligt.

– Du är inte min talman, sa hon.

Starka reaktioner

Dinamarcas agerande har lett till starka reaktioner i sociala medier och hashtaggen #intemintalman. Samtidigt har Björn Söders uttalanden i en DN-intervju, om att varken judar eller samer är svenskar, fått stark kritik, vilket på onsdagen föranledde riksdagsledamöter att i kammaren adressera honom som "herr talman" på såväl nordsamiska som romani och hebreiska.

Rossana Dinamarca är glad över att fler nu tar ställning.

– Jag tycker det är bra att man markerar, det är viktigt att vi kommer ihåg var SD kommer ifrån. För mig handlar inte det här om Björn Söder som person i första hand, jag vill inte se en enda Sverigedemokrat på den posten, säger hon.

Enligt V-ledamoten var hennes eget agerande ett ögonblicks ingivelse.

– Det här var en stund som jag inte hade planerat så mycket. Plötsligt sitter han där när jag ska debattera, det är första gången för mig under den här hösten. Det enda jag tänkte när jag gick upp i talarstolen var att jag kommer inte att tilltala honom "herr talman", vilket han inte fann sig i utan ville göra den markeringen och då bara kom det "du är inte min talman", det var ju då han blev tyst så att jag kunde fortsätta mitt framförande.

Kan inte avsättas av riksdagen

När riksdagen i höstas skulle utse nya talmän efter valet kritiserade V övriga partiers beslut om att följa praxis, vilket gav SD en av de åtråvärda posterna.

– Nu kan vi inte avsätta honom, vi kan inte avsätta en talman mellan valen. Det var ju detta vi var rädda för och det var därför vi så starkt framhöll att vi inte ville att en sverigedemokrat skulle ha talmansposten, säger Dinamarca.Statsminister Stefan Löfven (S) fick på onsdagen frågor om situationen som uppstått i riksdagen kring SD-talmannen.

– Det är Sveriges riksdag och deras ledamöter som väljer talmän, det ska inte statsministern ha en uppfattning om. Däremot så tar jag tydligt avstånd från de uttalanden som han gjort, de är direkt obehagliga, säger han.

Björn Söder själv har framhållit att han "är missförstådd" men att citaten i DN stämmer.

Följ ämnen i artikeln