Forskare: Vår diet är en tickande jättebomb

Publicerad 2014-11-13

Så gör du för att äta klimatsmart

Diabetes, fetma – och en jätteökning av växthusgaser.

De västerländska matvanorna hotar både hälsan och miljön, enligt en ny studie.

– Det vi äter har lika stor betydelse för miljön som vilken bil vi kör, säger professorn David Tilman till SVT.

Mindre färska frukter och grönsaker. Mer kött, socker och fett. Kosthållningen som länge varit vanlig i väst sprids nu över världen, i takt med den ökande urbaniseringen.

Men matvanorna i de rika länderna är ett allvarligt hot mot både hälsan och miljön. Det larmet kommer från amerikanska forskare som studerat hur människors kosthållning utvecklats i världens 100 folkrikaste länder mellan 1961 och 2009.

Cancer och diabetes

I sin studie, som presenteras i den välrenommerade tidsskriften Nature, hävdar forskarna att konsumtionen av frukt och grönt kommer att fortsätta minska samtidigt som köttätandet väntas öka. 

Konsekvensen av det blir en sämre miljö och en fetare befolkning där cancer och diabetes typ två blir vanligare. Forskarna beskriver den västerländska dieten som en tickande jättebomb.

– Om trenden fortsätter kommer vi år 2050 vara 30 procent fler på jorden, men utsläppen av växthusgaser från matindustrin kommer öka med 80 procent, säger David Tilman, professor vid universitetet i Minnesota och en av forskarna bakom studien, till SVT.

"Undvik rött kött"

Men det går att välja mat som är bättre både för dig och för planeten. Genom att dra ner på köttet och lägga mer grönt på tallriken minskas både risken att drabbas av cancer och utsläppen av växthusgaser från matindustrin, enligt forskarna.

Professor David Tillman har några konkreta råd till den som vill äta bättre och mer klimatsmart.

– Ät rätt mängd kalorier, åtta till tio portioner frukt och grönt om dagen, undvik rött kött och mat rik på stärkelse och processade kolhydrater, säger han till SVT.