Stavade fel – 17-åring utvisas nu till Kina

Publicerad 2014-11-05

Migrationsverket: Kommer inte skickas till Nordkorea

Migrationsverket hittade inte de nordkoreanska orterna som 17-åringen kommer i från – för att myndigheten stavade fel, enligt Ekot.

Nu ska pojken i stället utvisas till Kina – och riskerar skickas vidare till Nordkorea.

– Om jag åker tillbaka dit dör jag, säger pojken till Ekot.

Den 17-åriga pojken har sökt asyl i Sverige och uppger att han kommer från Nordkorea.

Migrationsverket har nu beslutat för att utvisa honom till Kina i början av nästa år.

– Migrationsverket och domstolen har kommit fram till att man inte vet var han kommer ifrån. Det mesta tyder på utifrån den bevisning som man har och de bedömningar som man har gjort att han är från Kina, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket till Aftonbladet.

”Det är lögn”

Ekot på Sveriges radio har granskat fallet och uppger att man upptäckt flera brister i myndighetens bedömning.

Migrationsverket grundar sitt beslut bland annat på att pojken har uppgett orter i Nordkorea som inte går att hitta på kartan och att språktesterna visar att han inte kommer därifrån.

Enligt Ekot har Migrationsverket stavat fel på orterna. Och språkexperten som pratat med pojken tycker visst att han har en nordkoreansk dialekt:

– Ja.

Språkexperten är helt säker.

Företaget Sprakab har gjort analysen åt Migrationsverket.

– Vi har gjort en analys för att få ut ett analysmaterial. Som vi sedan gjort en bedömning på. Och här jobbar vi lingvister och analytiker tillsammans. Och om vi bedömer att ett analysmaterial inte är tillräckligt för att kunna ge ett resultat då kommunicerar vi också det i rapporten och det är det som har skett här, säger Petter Lövgren på Sprakab till Ekot.

Han pratar inte själv koreanska men uppger att han gjort bedömningen gemensamt med analytikern.

Men språkanalytikern håller som sagt inte med.

– Nej, nej, nej. Jag har inte sagt att inte skulle komma från Nordkorea. De säger fel. Det är löjligt. Det är lögn.

”Sagt för lite”

17-åringen och hans advokat är nu orolig för att han ska skickas vidare från Kina till Nordkorea. Enligt Ekot är det med största sannolikhet vad som väntar honom.

– Om jag åker tillbaka till Nordkorea så dör jag, säger pojken till Ekot.

Enligt Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson kommer det inte att hända:

– Är det så att vi tror att han kommer från Kina så fattas ett utvisningsbeslut dit. Sedan ska man verkställa beslutet, det vill säga skicka en person till det landet. Är det då så att vi inte kan visa för de kinesiska myndigheterna att den här personen faktiskt är medborgare så kommer de inte att ta emot den här personen. Skulle de ta emot honom så erkänner de honom som kineskisk medborgare. Varför skulle de då skicka honom till Nordkorea?

Om de felstavade orterna säger han:

– När det gäller transkriberingar kan det bli fel.

Han uppger att myndigheten också känner till resultatet av språktesterna där analytikern anser att pojken har en nordkoreansk dialekt.

– Men lingvisten säger att underlaget är för litet för att säga att personen är från Nordkorea. Han har sagt för lite, bara ett par ord åt gången. Det finns egentligen inte något motsatsförhållande men underlaget är för lite för att man ska kunna dra några säkra slutsatser om det.