Drottningens besked: Få bort ondskan ur världen

Uppdaterad 2015-02-07 | Publicerad 2015-02-06

Stor demonstration i Amman Obekräftade uppgifter: Amerikansk gissland död i lufträder

AMMAN. Fredagens demonstration i Amman fick en oväntad – men välkommen – gäst.

Längst fram i ett tåg av tusentals marscherade landets drottning, Rania.

– Vi är fast beslutna att få bort den här ondskan från världen, säger hon om IS.

Men samtidigt hävdar terrorgruppen att Jordaniens motattack i själva verket kostade en kvinnlig amerikansk gisslan livet.

De ropar ”Död åt IS”.

De bär plakat. Bilder på kungen, och på den mördade piloten Moath al-Kasasbeh som brändes till döds av terrorgruppen IS i januari, men vars död först blev känd för några dagar sedan.

De är tusen och åter tusen. Mest män, men även kvinnor och barn.

En av dem är en liten flicka. Hon har en rosa tröja, en rosa väst, jeans och rosa skor. Hon heter Aya och hon är åtta år gammal.

– Mamma och pappa sa att vi skulle åka hit för att visa att vi älskar martyren Moath. När jag såg hur många andra som var här blev jag jätteglad. Tänk att han har så många människor som älskar honom, säger hon.

Hennes storasyster Batoul, 16, har en rödvitmönstrad sjal virad runt halsen och släpper inte sin lillasyster med blicken. Med en bild på den dödade piloten i sin hand berättar hon på perfekt engelska varför det är så viktigt för henne att marschera.

– Vi måste försvara islam. Terrorgruppen IS har inget med vår religion att göra.

Och allra längst fram i ledet, som en jordanier bland alla andra – med undantaget för de 150 beväpnade män som omringar henne – går landets drottning Rania, även hon med en rödvit sjal över sin svarta kavaj.

Uppgifter: Gisslan död efter lufträder

Aftonbladet får, tillsammans med BBC, komma innanför polismuren och gå vid drottningens sida.

– Genom sin vidriga handling försökte IS att skrämma oss, men istället gjorde de oss enade och arga, säger drottningen.

– Det finns en viktig ideologisk kamp här. Det är inte islam och vi måste fortsätta betona det. Kriget mot IS är varje muslims krig. Vi måste återerövra vår religion från de här människorna.

Hennes make, kung Abdullah, hade dagen innan stått i den lilla byn Karak tillsammans med pilotens far, Saif al-Kasasbeh medan F-16 stridsplan passerade ovanför dem efter en genomförd flygräd i Raqqa. Enligt IS dödades en 26-årig amerikansk kvinnlig hjälparbetare i räden, som varit terrorgruppens gisslan sedan augusti 2013. Detta har ännu inte bekräftats av varken Jordanien eller USA. Samtidigt avfärdar jordanska myndigheter uppgifterna som en PR-kupp.

”Betedde sig som barbarer”

Drottningen upprepade sin mans ord, att våld var nödvändigt.

– Vi måste befria världen från den här ondskan. Det här kriget är varje muslims krig. Vi kan inte vinna det ensamma, vi behöver hjälp från det internationella samfundet, men det är absolut vårt krig.

Drottningens överraskande medverkan och starka ord betydde mycket för de tusen och åter tusentals som tågade runt henne.

– Det är så fantastiskt att hon kom, säger läkaren Gadir al-Wikian, 30, som marscherade med sin man, Garib.

Hon kallar drottningen en förebild och hyllar även kung Abdullah för hur han hanterat mordet på Moath al-Kasasbeh.

– Vi vill inte att folk ska dö men här känner vi att om vi inte agerar kommer de att attackera vårt land.

På frågan huruvida det var rätt att bomba Raqqa samt avrätta två IS-krigare som hämnd, vilket man gjorde i onsdagsgryningen, nickar hon.

– De avrättades efter att ha dömts i en domstol, och inga bilder har visats vare sig från deras avrättning eller på deras lik. Jag tycker att de dödades med värdighet. IS betedde sig som barbarer, vår kung gjorde det inte.