Så fixar du julkorten med dina egna bilder

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-03

Här är expertens bästa tips

Traditionella julkort är mer uppskattade än digitala, visar en ny undersökning.

Såhär fixar du finaste julkorten i år – med hjälp av dina egna bilder och Photoshop.

– Det känns ju roligare ju mer man har gjort själv, säger Photoshopexperten Mattias Karlsson som här delar med sig av sina bästa tips.

Såhär kan ett personligt julkort se ut – med din alldeles egna tomte på bild.

För några år sedan kom e–julkorten, och mailboxen översvämmades plötsligt av julhälsningar från vänner och bekanta.

Men e–korten har inte slagit ut de vanliga, traditionella julkorten. Över 40 miljoner vykort skickar vi svenskar årligen, och i år väntas inte bli något undantag – ett julkort i brevlådan betyder ofta mer än ett i mailboxen eller mobilen.

Gammalt och nytt

Men varför inte kombinera ny teknik med gamla traditioner?

I år är personliga julkort som gäller, med egna bilder på familjen. Lättast är att beställa dem via någon sajt på nätet, men det går också lätt att göra dem i Photoshop.

– Om man kan Photoshop lite så ska man göra dem själv. Det känns ju roligare ju mer man har gjort själv, säger Mattias Karlsson som är Certifierad instruktör för Photoshop och delägare i Photoshoputbildningsföretaget Pixondu som bland annat driver sajten Moderskeppet.se.

Tänk till

Hans bästa tips för att skapa ett bra personligt julkort, är att tänka på mottagaren.

– Tänk på ”Hur gör alla andra?” och försök skapa något annorlunda. Det är också viktigt att tänka på mottagaren när du väljer bild till julkortet: den där bilden där ditt barn ler så sött, kanske betyder mycket för den närmaste familjen, men en annan bild kanske passar bättre för andra att se, säger Mattias Karlsson.

Snabbt och enkelt

Om man inte har tid eller kunskap nog för att skapa helt egna julkort i Photoshop, så finns det en mängd olika sajter på nätet som erbjuder tjänsten. Då klipper du bara in din egen bild i en mall, och skriver din text.

Sedan skickas dina beställda kort hem till dig, inom några dagar. Bara att klistra på adresslappar och frimärken och skicka iväg.

– Min personliga favoritsajt för julkort är Crimson.se. De levererar korten redan dagen efter - det går otroligt snabbt, säger Mattias Karlsson.

Kan man se någon julkorts–trend i år?

– Vi på Moderskeppet kör rätt mycket på temat utklädda djur i år.

Bara att klä på hunden lite julpynt och fotografera, så har du ditt eget personliga julkort.

Mattias Karlssons bästa tips för julkort:

1) ”Spejsa” till texten med till exempel strö snö på bokstäverna och annorlunda typsnitt. Lite snirkliuga typsnitt passar ofta julen till.

2) Använd inte en alltför personlig bild.

3) Försök göra kortet lite personligt, och annorlunda än alla andra.

4) Klipp och klistra, med till exempel kartongbitar, så att det blir en tredimensionell effekt på korten.

5) Använd ”juliga” färger som rött och grön, med ocks kalla färger som blått passar, eftersom julen ska vara kall som snö.

6) Se till att använda dina egna bilder, så att det inte blir copyright–problem. Det går inte bara att Googla fram en fin bild!

Följ ämnen i artikeln