Antonov vill stämma Anders Borg

Publicerad 2011-07-29

Vladimir Antonov har inlett utredning om rättsliga åtgärder mot regeringen och EIB

Vladimir Antonov är förbannad och utreder möjligheten att stämma Maud Olofsson, Anders Borg och Fredrik Reinfeldt.

Han anser att hans företagsgrupp och Saab har lidit stor ekonomisk skada och vill ha dyra plåster på såren.

– Utredningen som vi nu initierat måste utvisa vem som i så fall bär ansvaret och vem som kan bli föremål för rättsprocess, säger Antonovs talesperson Lars Carlström

Turerna kring Saab har varit många och tycks ändlösa. Vladimir Antonov har genom sin talesperson Lars Carlström drivit tesen att svenska regeringen har en dubbel agenda och inte alls vill rädda biltillverkaren.

Antonov vill stämma

I dag offentliggör Vladimir Antonovs företagsgrupp Convers Group att man utreder vilka juridiska möjligheter det finnas att stämma regeringen och Europeiska investeringsbankens ledning (EIB).

– Vår kommentar är att vi står helt oförstående till detta, säger Johanna Martin, pressekreterar hos Maud Olofsson.

Vladimir Antonov skriver i ett pressmeddelande: "Det är min mening att genom att aktivt förneka SWAN (Swedish Automobile) och Saab Automobile tillgång till finansieringen som jag erbjuder, vilken dessa företag behöver och fortfarande är i desperat behov av, har både EIB och den svenska regeringen agerat mot alla inblandade parters intressen, särskilt mot Saabs och SWAN:s anställda, underleverantörer, handlare, långivare och aktieägare".

– Den här dubbla agendan är det egentligen bara Anders Borg, Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson inblandad i. Längre ner har de inte varit medvetna om det till exempel hos Riksgälden. Tjänstemännen har varit förbryllade eller förvånade under en lång tid, säger Lars Carlström.

"De har lurat oss"

Lars Carlström skräder inte orden utan säger att regeringen och EIB har "lurat" Vladimir Antonov och genom förhalningen av ägarprövningen orsakat produktionsstopp som kostat Saab miljarder.

Han säger att en eventuell stämning mot EIB kommer att riktas mot ansvariga för processen och "då tänker jag på Eva Schreiber". Han anser också att EIB har brutit mot sina egna regler "genom att ta order från en enskild regering"

– Det är svenska regeringen som har styrt alltihop, säger Lars Carlström.

Regeringen: "Vi är helt oförstående"

EIB har tidigare sagt att ägarfrågan prövades redan 2009. Vladimir Antonov fick då nej.

Regeringen säger sig vänta på en omprövning. Liksom även Saab gör.

Aftonbladet har sökt både statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg för en kommentar kring Vladimir Antonovs hot om stämning och företagets juridiska utredning som väntas vara klar om två veckor. De har avböjt att kommentera och hänvisar till näringsdepartementet.

– Vi är helt oförstående till detta. Den som är insatt och följt frågan vet att regeringen är oerhört mån om svensk fordonsindustri och lagt ner mycket tid och engagemang, säger Johanna Martin och fortsätter angående ägarprövningen:

– Det som har hänt sedan 2009 är att Saab skickat in en ny ansökan om ägarprövning och begärt ett undantag. Det är den nya ägarprövningar av EIB som vi har hänvisat till och väntat på. Vi skulle inte gett Riksgälden i uppdrag att titta på ägarprövning om vi inte tyckte att svensk fordonindustri är viktig och vill bistå med de delar som vi kan.

Vad har EIB för kommentar till att Convers group utreder möjligheten att stämma EIB:s ledning angående hanteringen av ägarprövning och ryktesspridning i SAAB-fallet?

– Jag har ingen kommentar till det nu, säger Per Isaksson, pressansvarig hos EIB.

Inga löner

Tjänstemännens uteblivna löner är också ett problem som ska lösas för Saab. Där har ingenting nytt hänt.

Facket fortsätter därför att samla in fullmakter för att kunna lämna en betalningsuppmaning till företag. En process som kan leda till konkurs.