Så talar du med barn om terror

Publicerad 2011-07-26

Psyologen: Viktigt att inte ljuga

Hur ska vi vuxna prata med våra barn om det förfärliga som hänt i Oslo och på Utøya?

– Det beror på hur gamla barnen är. Men det är viktigt att säga som det är – inte ljuga, säger psykologen Olof Risberg.

Han tycker att föräldrar till de riktigt små barnen, de som är i förskoleåldern, ska vara försiktiga med att låta tv:n stå på och tidningar ligga framme.

– Men om de små ser rapporteringen så måste föräldern prata om det som hänt. Då är det viktigt att säga som det är – men utan att gå in på detaljer. Att en jättefarlig människa har dödat många barn och ungdomar, men att han sitter i fängelse nu, säger Olof Risberg.

”Mystifiera inte mannen”

Olof Risberg driver numera en egen mottagning, Pojkmottagningen. Tidigare var han psykolog på Rädda barnens centrum för barn och ungdomar i kris. Han har arbetat med våldsfrågor i 20 år.

– Jag har själv en son på 15 och en dotter på 16. Jag har pratat med dem om vad extremism är – och demokrati, säger Olof Risberg.

Han tycker att det är särskilt viktigt att gärningsmannen inte mystifieras och pekar på hur 32-åringen kallar sig själv riddare.

– Han ska inte kallas riddare av det enkla skälet att han är en feg och hänsynslös massmördare. Det är viktigt att nämna saker och ting vid deras rätta namn. Här har media ett enormt ansvar, säger Olof Risberg.

Var ärlig med känslor

Han känner en otrolig sorg över det som hänt – men är också upprörd.

– Här ska du också vara ärlig. Våra barn ser och förstår rätt mycket, säger Olof Risberg.

Hur har du pratat med dina barn om det hemska som har hänt i Oslo och på Utøya?