Så drabbas du av Onoffs konkurs

Publicerad 2011-07-12

Konkurrensen från de andra elektronikkedjorna knäckte företaget

SISTA INKÖPET ”Det slog ner som en bomb”, säger en av de anställda om beskedet. Teba Vargara som handlade på Onoff i Kista kände inte till konkursen men blev förvånad.

Onoff blev priskrigets första offer.

Konkursen gör alla deras presentkort värdelösa – och garantin slutar gälla.

900 anställda förlorar sina jobb.

– Det är synd om dem, säger kunden Per Olov Otterhäll.

Per Olov Otterhäll köpte fläkt och telefon på Onoff vid Hötorget trots att han kände till konkursen. ”Jag såg att det var rabatt”, säger han.

Onoff har 67 butiker över hela landet. Konkurrensen från Siba, Elgiganten och tyska jätten Media Markt har varit stenhård.

I går gick företaget i konkurs. Konkursförvaltaren Lars Eric Gustafsson berättar att Onoff gick med 150 miljoner kronor i förlust förra året och därefter bara har fortsatt förlora pengar.

– Konkursbeskedet slog ner som en bomb klockan 15. Det är trist, säger en anställd som arbetat över 20 år i samma butik.

Många kunder som strosade omkring bland butikernas reaskyltar i går hade ingen aning om konkursen.

– Men det var en del som pratade med expediterna om det, säger Per Olov Otterhäll som utan att tveka köpte fläkt och telefon på rea.

Lägre pris

De senaste åren har de stora elektronikkedjorna lockat kunder med varor under inköpspris – allt för att vinna marknadsandelar.

– Vi är två privatpersoner som äger Onoff och vi har inte de finansiella musklerna att driva företaget vidare. Det har kommit in stora internationella aktörer som investerat mångmiljardbelopp i nya stora varuhus, prispress, marknadsföring och förluster, förklarar delägaren Sten Schröder.

Får fortsätta betala

Vid en konkurs blir presentkort ogiltiga och garantier slutar gälla. Men du kan inte räkna med att slippa betala varor du haft på avbetalning.

– Vi har några intressenter och fortsätter med rean tills vi har hittat en köpare, säger Lars Eric Gustafsson.

Onoff priskrigets första offer - snart drabbas kunderna |
SvD