Köttfrossa – fett dåligt för miljön

Publicerad 2011-08-30

”Fettdoktorn” kritiseras i ny bok

Nästan var fjärde svensk har gått över till dieter där man äter mycket kött, så kallade lågkolhydrat-dieter.

En viktig orsak är att köttindustrin satsat mångmiljonbelopp på forskning som fått stort genomslag, bland annat via fettdoktorn Annika Dahlqvist.

Resultat: en miljökatastrof.

Den kommande boken ”Matens pris”, skriven av reportrarna Malin Olofsson och Daniel Öhman på Sveriges Radios ekoredaktion, granskar bland annat lågkolhydrat-dieternas segertåg.

Flera köttdieter som påstås minska vikten – Atkins-dieten, LCHF, CSIRO, stenåldersdieten och South Beach-dieten – förespråkar lite kolhydrater och mycket protein och/eller fett.

Helt på tvärs med Livsmedelsverkets rekommendationer.

Industrin sponsrar

LCHF och de andra köttdieterna är inte bara tveksamma metoder för att gå ner i vikt. De hotar miljön också.

– Miljömässigt är LCHF-dieten en katastrof. Den rekommenderar mat vars produktion genererar stora utsläpp av växthusgaser och bannlyser mat som står för låga utsläpp, konstaterar Olofsson och Öhman i boken.

Den mäktiga amerikanska kött- och mejeribranschen har i många år sponsrat forskare med tiotals miljoner, för att de ska ta fram uppgifter som visar hur bra det är med kött. Professor Nancy Rodriguez har till exempel fått fem miljoner kronor, och säger numera att kött är ”ett centralt element i en hälsosam diet”.

Massivt genomslag

Med hjälp av gratisluncher, utbildning på internet och konferenser trummar köttindustrin ut budskapet i USA. Trots att landets hälsomyndighet CNPP slagit fast att köttdieter inte är mer effektiva än lågkolhydratdieter för långvarig viktminskning.

Köttbudskapet har spridit sig till Sverige. LCHF-dieten har fått ett massivt genomslag. De två mest kända förespråkarna är kostdoktorn och fettdoktorn: läkarna Andreas Eenfeldt och Annika Dahlqvist. Båda hänvisar till vetenskaplig forskning.

Granskningen i boken ”Matens pris” visar att forskningen ofta är bekostad av särintressen, som köttindustrin. Andreas Eenfeldt hävdar att tolv studier visar att lågkolhydratkost är bästa vägen till viktminskning.

Men forskarna bakom åtta av rapporterna har fått pengar av eller har kopplingar till organisationer och företag som tjänar på lågkolhydrat-dieterna.

”Ska inte överdriva”

Eenfeldt håller med om att det skadar trovärdigheten. Ändå säger han:

– Man ska inte överdriva det där med ekonomiska bindningar.

Annika Dahlqvist hänvisar ofta i sin populära blogg till studier som alltså har bekostats av köttindustrin. Men det viftar hon undan:

– Det är ju inte den industriella forskningen vi baserar oss på utan först och främst av våra egna erfarenheter.