Tusentals grattis-hälsningar till Tumba på 80-årsdagen

Uppdaterad 2011-10-01 | Publicerad 2011-08-27

Fansen: Du är bland de absolut största Sverige någonsin haft

Hockeylegendaren Sven Tumba är svårt sjuk men lurade döden – och firar i dag sin 80-års dag.

Grattishälsningar från fansen väller in på Aftonbladets sajt.

– Jag ska definitivt ta och läsa upp hälsningarna för honom, lovar sonen Stefan Tumba.

Tumba på isen när det begav sig. En lirare många läsare minns.

Sven Tumba, kallad Sveriges största hockeylegendar och mannens som marknadsförde golfen i Sverige, fyller i dag 80 år.

Grattishälsningar, krya på dig-uppmaningar och glada anekdoter strömmar in i tusental från Aftonbladets läsare till Sven Tumba som vårdas på Danderyds sjukhus.
 

"Grattis Tumba på din födelsedag. Du är bland de absolut största Sverige någonsin haft! (Diggar din kommentar i matchen mot Malmö FF -53 efter ditt tredje mål, "Kul spel det här. Var det fotboll det hette?" en riktig klassiker :)", från Christian Sundberg.
 

"Grattis Sven. Jag kommer ihåg när jag var grabb på slutet av 50 talet när jag hade Tumba frisyr som alla grabbar skulle ha då", skriver Peter.
 

"GRATTIS PÅ 80-ÅRS DAGEN MIN ÄLSKADE FARFAR. DU ÄR EN SANN KRIGARE OCH KÄMPE. VI ALLA ÄLSKAR DIG. DU ÄR EN STOR VINNARE I ALLAS ÖGON", skriver Christopher Tumba.
 

"Som liten grabb i Viggbyholm på 50-talet stod jag i mål när Du och "Rya" tränade på isen nedanför Viggbyholmsskolan. Grattis på 80-årsdagen", önskar Carl Hellström.
 

"GRATTIS IGEN, Sven!! Kom just ihåg när Du och Uffe Sterner kramade kungen efter matchen mot Kanada i VM i Stockholm (-63 ?). Vilka solomål Ni gjorde! VILKA MINNEN!!, skriver Len Blomgren.

En oväntad vändning för Tumba

För en vecka sedan trodde läkarna inte att Sven Tumba skulle på uppleva nästa födelsedag, enligt sonen Stefan Tumba. De gav upp hoppet när han var inlagd för en krånglande höft och en infektionen inte gick att häva, hjärtat blev svagare.

 – De slutade att ge antibiotika och näringsdropp och sa att han max hade ett par dagar kvar. Då vaknade han till själv, berättade Stefan Tumba i går.

I tisdags öppnade Sven Tumba ögonen och pratade med familjen för första gången på en månad.

Den stora balunsen på Tyrol med artister som Tommy Körberg och Siw Malmqvist är inställd. Däremot ska jubilaren firas på sjukhuset.

Kalas på sjukhuset i dag

Nu finns det ju dubbel anledning för familjen att fira 80-åringen Sven Tumba, som ser ut att ha vunnit sin tuffaste match.

– Jag tror några barn och barnbarn droppar in efterhand i dag, säger Stefan Tumba.

Är det någon speciell födelsedagsritual som ni kommer överraska med i dag?

– Nej, men om han hade varit frisk och hemma hade han käkat kräftor. Han är fanatisk men äter bara klorna.

Läsarna hyllade Sven Tumba på 80-årsdagen. Läs alla hälsningarna: