Utredning startad kring prins Daniels utbildning

Publicerad 2011-09-27

Högskoleverket har i dag beslutat att utreda om prins Daniels uppdragsutbildning är laglig.

Det kan leda till att Karolinska institutet kritiseras.

– Vi har inlett ett ärende, säger Magnus Granlund, handläggare på Högskoleverket.

Aftonbladet avslöjade i juni att prins Daniels utbildning på Karolinska institutet, KI, kan vara olaglig. I våras påbörjade prinsen en utbildning i fysiologi – "Människans fysiska aktivitet och hälsa" – på KI. Hovet betalade 62 500 kronor, inklusive moms, för den första terminens studier. Totalt omfattar utbildningen fyra terminer.

Prins Daniel kom inte in på sina betyg. I stället köpte hovet en så kallad uppdragsutbildning åt honom.

Anmäld av en privatperson

Uppdragsutbildningar regleras av förordningen om uppdragsutbildning. Där framgår att uppdragsutbildning ska avse personalutbildning.

Men prins Daniel är inte anställd av hovet, och därmed inte personal.

– Nej, det kan du inte säga att han är, konstaterade hovets riksmarskalk Svante Lindqvist i juni.

Efter Aftonbladets avslöjande anmälde en privatperson Karolinska institutet för lagbrott. Under sommaren har Högskoleverket funderat på om en utredning ska inledas, eller om ärendet ska avslutas utan åtgärd.

Kräver svar av KI

I dag skickade Högskoleverket en begäran till Karolinska instituet, där de vill ha svar på vilket rättsligt stöd KI har för att bedriva uppdragsutbildningen för prins Daniel.

– Det innebär att vi utreder ärendet, säger Magnus Granlund på Högskoleverket.

KI måste svara senast den 1 november.

– Det här kan antingen leda till att vi anser att utbildningen är okej, eller att den inte är det. I sådana fall har vi möjlighet att rikta kritik mot läroverket, säger Granlund.

Karolinska institutet förnekade i juni att något lagbrott hade inträffat:

– Prins Daniel har en offentlig funktion, som vi jämställer med att vara anställd, sade universitetsdirektör Bengt Norrving då till Aftonbladet.

Norrving höll med om att prinsen inte är anställd av hovet, men hävdade att förordningen om uppdragsutbildning ändå kan appliceras på medlemmar av hovet.