Kan lämnas ut till Sydafrika

Publicerad 2011-08-10

Shrien Dewani när han i anlände till rätten i södra London.

Shrien Dewani misstänks ha lejt de män som mördade hans nyblivna fru, svenska Anni Dewani.

Nu kan han komma att lämnas ut till Sydafrika.

Det beslutade en domstol i London i dag.

SKÖTS TILL DÖDS Anni Dewani och hennes man Shrien var på smekmånad i Sydafrika när hon mördades. Nu rapporterar en brittisk tv-kanal att Anni ska ha liknat Shrien vid ett monster bara dagar före hon dog. I en dokumentär uppges också att han levde ett liv vid sidan om – där han besökte fetischklubbar.

Shrien Dewani, 31, kommer att lämnas ut till Sydafrika om Storbritanniens inrikesminister godkänner det.

Domaren, Howard Riddle, bedömer att han kan få vård även i Sydafrika om det behövs, skriver the South African.

Ingen konkret risk

Domaren håller inte med försvaret om att det skulle finnas någon konkret risk för Dewanis liv om han utlämnas, utan menar att de sydafrikanska myndigheterna kommer att göra allt för att säkerställa hans säkerhet.

Riddle säger att han har fullt förtroende för den Sydafrikanska regeringen, trots Dewanis psykiska problem och risken för att han skulle ta sitt liv, skriver the South African.

Riddle menar att det endast är genom att ställas inför rätta som Shrien Dewani kan rentvås, och det kan i sin tur vara bra för hans psykiska besvär.

Anni Dewanis familj är glad över beslutet och säger till Sky News att det är "ett steg i rätt riktning".

Domstolsbeslut i dag

Därför beslutade domstolen i London i dag att Shrien Dewani bör utlämnas till Sydafrika för att kunna ställas inför rätta där, misstänkt för att ha lejt de män som mördade hans nyblivna fru, svenska Anni Dewani, 28, från Mariestad.

Frågan går först vidare till utrikesministern som ska godkänna utlämningen.

Anni Dewani hittades ihjälskjuten i en övergiven taxi under smekmånaden i Sydafrika i november förra året. Shrien Dewani har hela tiden nekat till anklagelserna mot honom.

Han lider sedan mordet på Anni av posttraumatisk stress och en svår depression och har talat om för en psykiatriker att han kommer att försöka ta sitt liv om han utlämnas till Sydafrika.

Två sydafrikaner har redan åtalats för mordet som Shrien Dewani anklagas för att ha beställt.