Fästingbett kan göra dig till köttallergiker

Uppdaterad 2018-06-25 | Publicerad 2013-09-26

Fästingar

Borrelia, tbe och rickettsiabakterier som kan leda till plötslig ansiktsförlamning.

Nu kopplar forskarna ihop fästingar med ytterligare elände – ett bett kan ge dig köttallergi, enligt en ny svensk studie.

Fästingar kan ge dig en ovanlig form av matallergi – mot rött kött, skriver Dagens Nyheter.

– Vi upptäckte tre fall 2009. Nu har vi nästan 50 patienter där vi konstaterat köttallergi som är kopplad till fästingbett, säger Maria Starkhammar, överläkare och specialist i allergologi vid Södersjukhuset till tidningen.

Illamående och utslag

Nästan alla patienter har drabbats av nässelutslag, men många har också fått andra symptom som illamående och buksmärtor av att äta rött kött efter att ha blivit bitna av fästingar.

Nästan hälften av alla som drabbats har också fått den svåraste formen av allergisk reaktion – då andningen påverkas och blodtrycket faller, skriver DN.

– Vi har kunnat visa att kolhydraten alpha-gal finns i fästingens magtarmkanal. Denna upptäckt har gjort att vi nu med säkerhet kan säga att det finns en koppling mellan fästingbett och köttallergi, säger Marianne van Hage, professor i klinisk immunologi vid Karolinska institutet till DN.

Finns inte hos människor

Hon har stått för de kliniska testerna som påvisat sambandet och hon säger att om kolhydraten överförs vid fästingbett kan kroppen utveckla allergiantikroppar mot alpha-gal.

– Alpha-gal finns förenklat hos fyrfota däggsdjur men inte hos människor och apor, säger hon till DN.

Följ ämnen i artikeln