Polisen: Har ny teori om dubbelmördaren

Uppdaterad 2020-06-10 | Publicerad 2014-03-18

Polisen går ut med nya uppgifter i dubbelmordet i Linköping

Mohamed, 8 och Anna-Lena, 57 knivhöggs till döds på öppen gata i Linköping.

Tio år efter de brutala överfallen kan polisen ha gjort ett genombrott: de tror sig veta var mördaren bodde.

I oktober har det gått tio år sedan det brutala dubbelmordet i Linköping. Nu väljer polisen att gå ut med ny information i fallet: en geografisk analys man hoppas ska leda till ett gripande. Det var den 19 oktober 2004 som åttaåriga Mohamed Ammouri och 57-åriga Anna-Lena Svenson mördades med brutalt våld. Mohamed Ammouri var på väg till skolan då han attackerades av en okänd gärningsman. Anna-Lena Svenson mördades troligen då hon försökte rädda den lilla pojken.

Gärningsmannens dna säkrat

De första dagarna efter morden gick utredningen snabbt framåt. Polisen hittade både mordvapnet och säkrade dna från gärningsmannen, men där slutade spåren. Under de tio åren som gått har hundratals män topsats i jakten på gärningsmannen. Tillsammans med polisen återvänder nu Aftonbladets Brottscentralen till mordplatsen.

Nya fakta presenteras    

Nu väljer polisen i Linköping att gå ut med ny fakta i form av en geografisk analys i dubbelmordsutredningen. Analysen har gjorts tillsammans med Jonas Hildeby, rikskriminalpolisen i Stockholm.

– Det innebär att man tittar på miljön där brottet utspelar sig och funderar över hur gärningsmannen har tänkt. Då kan man se mönster som kanske rentav kan leda till vart gärningsmannen har bott någonstans, säger Jan Staaf, ansvarig utredare vid Linköpingpolisen.

Gärningsmannens fasta punkt

Utifrån den geografiska analysen tror polisen att man hittat gärningsmannens fasta punkt vid mordtillfället.

– En fast punkt behöver inte vara en lägenhet, det kan vara en arbetsplats, en flickvän eller någon soffa han sov på ofta, säger Jonas Hildeby utredningsanalytiker på rikskriminalpolisen som tagit fram den geografiska analysen.

God lokalkännedom

– Utifrån de vägar han valt vid mordtillfället kan vi se att han har god lokalkännedom i staden, säger Jonas Hildeby.

Man tror sig också veta var i staden gärningsmannen hade sin fasta punkt.

– Vi har delat in Linköping i olika områden och vi tror oss ha en bra idé om vilket av områdena som är mest sannolikt, säger Jonas Hildeby.

Exakt vilket område i Linköping det rör sig om vill polisen inte gå ut med, detta för att inte begränsa inkommande tips från allmänheten.

Jobbar mot tiden

En av de faktorer som gör att morden är svårlösta är att det gått så lång tid.

– Det har gått tio år och det är mycket som har ändrats. Vi vill återskapa Linköping som det såg ut 2004, säger Jonas Hildeby.

Jan Staaf har trots det goda förhoppningar om att man ska kunna lösa mordet.

– Så länge vi har material att jobba med finns det fortfarande hopp om att hitta en lösning, säger han.