Filmar fartdårarna - som får se sig själva

Publicerad 2013-08-13

De trycker gasen i botten och kör om i kurvor - trafikdårarna försätter andra i fara.

Många gånger är de onyktra bakom ratten.

– Drogpåverkade kör farligt och ser sig själva som rallyförare, säger trafikpolisen Michael Gustafson.

Sommarens trafikdårar har varit många - bara i Uppsala län har polisen stoppat aggressiva förare dagligen.

– De utsätter sig själva och mötande trafikanter för fara. Det olustiga är att folk inte tänker på hur de kör. När vi visar dem filmerna får de ofta en aha-upplevelse, säger Sören Ramström, polisinspektör i Uppsala.

”Ser sig som rallyförare”

Olycksrisken ökar vid våldsam körning och några beteenden är särskilt riskfyllda: att köra för fort, göra farliga omkörningar och att ligga för nära bilen framför.

Många av dem som kör så är påverkade av något.

– När du fått i dig tillräckligt tycker du att du är bäst på det du håller på med. Drogpåverkade kör farligt och ser sig själva som värsta rallyförarna, säger Michael Gustafson, biträdande avdelningschef vid trafikpolisen i Uppsala.

”Plockar in 10 procent”

Olycksstatistiken visar att fler dör eller skadas svårt i trafiken under sommarmånaderna. I Uppsala län har hittills fem personer dött i trafikolyckor i sommar.

– Några av dem har helt klart varit rattfyllerister som kört aggressivt. Hade man inte varit påverkad hade de här olyckorna inte inträffat, säger Michael Gustafson och tillägger att man har blivit mycket bättre på att fånga upp rattfulla förare.

– Men det är inte alls så att vi plockar in alla, kanske 10 procent bara. Så 90 procent av dem finns fortfarande ute på vägarna.

Letar brottslingar på vägen

Trafikpolisen i Uppsala har utsetts till sakkunnig myndighet för vägbrott. Man jobbar inte bara mot aggressiv körning, utan också förebyggande genom att rikta in sig mot all brottslighet som rör sig på vägnätet.

Polisen identifierar brottslingarna genom att se hur de rör sig, vilka fordon de har och var och hur de gömmer sitt byte.

– Vi skaffar oss en grundmisstanke. När vi får stopp på dem kan vi göra en husrannsakan i bilen och då hittar vi ofta knark eller stöldgods, säger Michael Gustafson.

Metoden har varit så framgångsrik att den nu sprids till landets övriga polismyndigheter.

– Det enda sättet att komma åt de här brottslingarna är att skaffa större kunskap om dem och sedan fånga dem på vägen. Vi har lyckats bra, vi tar dem och många gånger är de berusade och narkotikapåverkade.