Paret häktas – misstänks för mord

Publicerad 2014-05-04

kristianstad/stockholm Kristianstad tingsrätt häktade i dag paret som gripits misstänkta för mordet på den 8-åriga flickan i Karlskrona.

Båda häktades mot sitt nekande på sannolika skäl för mord.

– Jag har inte gjort det, sa kvinnan i rätten.

Den 31-årige mannen och den 30-åriga kvinna anhölls av åklagare i torsdags misstänkta på sannolika skäl på mord på den 8-åriga flickan som bodde hos dem.

Sent på valborgsmässoafton larmades ambulans till lägenheten i Karlskrona. I bostaden hittades den åttaåriga flickan livlös och hon fördes till sjukhus där hon sedan avled.

Enligt åklagaren Pernilla Åström hade flickan omfattande skador över hela kroppen. Och hon säger till Aftonbladet att någon form av tillhygge kan ha använts.

Kvinnan häktad

Vid 13-tiden inleddes häktningsförhandlingen mot kvinnan i jourtingsrätten i Kristianstad. Åklagaren Pernilla Åström yrkade att kvinnan ska häktas, på sannolika skäl för mord.

Kvinnan som gömt ansiktet med en svart luvtröja grät under förhandlingen.

Hon nekade till anklagelserna och rösten brast när hon talade.

– Jag har inte gjort det.

Sedan beslutade rätten att häktesförhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar. När förhandlingarna öppnade för allmänheten och press igen beslutade rätten att häkta kvinnan som på sannolika skäl är misstänkt för mord.

Kvinnan har enligt häktningsbeslutet ålagts med restriktioner.

Sinnesundersökning

Häktningsförhandlingen mot mannen skulle inledas klockan 14.00, men inleddes först vid 14.30-tiden.

När 31-åringen fördes in i rättssalen bar han en jacka över huvudet. Åklagaren Pernilla Åström yrkade att mannen ska häktas på sannolika skäl för mord. Om tingsrätten skulle göra en annan bedömning yrkade Åström i andra hand att mannen skulle häktas för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

31-åringen uppträder lugnt i rätten och nekar via sin advokat till alla anklagelser. Precis som vid kvinnans häktningsförhandling hålls större delen av häktningsförhandlingen bakom stängda dörrar.

Rätten beslutade att häkta mannen på sannolika skäl misstänkt för mord.

Precis som kvinnan har han fått restriktioner, vilket innebär att de inte får ha någon kontakt med anhöriga eller ta del av nyheter.

Rätten beslutade även att både mannen och kvinnan ska genomgå en liten sinnesundersökning, en så kallad paragraf sju-undersökning. Utifrån resultaten kan det sedan beslutas om en större rättspsykiatrisk utredning behövs för att ta reda på om de led av någon form av allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för det misstänkta mordet eller vid undersökningstillfället, och om de behöver rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse.

Åtal ska väckas senast 16 maj.

Anmälan blev liggande

Mannens advokat sa till Aftonbladet tidigare i dag att hans klient nekar till anklagelserna om mord.

– Vad han har sagt går jag inte ut till media med. Han har lämnat en berättelse till polisen om vad som hänt och den står han fast vid, sa advokaten Christer Holmqvist.

Den åttaåriga flickan kom ensam till Sverige för ett år bodde sedan i höstas i lägenheten i Karlskrona. I påskas larmade en granne polisen efter att hon mött flickan svårt skadad i hissen. Flickan ska då ha haft en blåtira över ena ögat samt haft svårt att gå.

Utan att ringa till socialtjänsten för att försäkra sig om att det fanns en behörig person på plats faxade polisen en ”orosanmälan” till förvaltningen där informationen om flickans situation förblev liggande utan åtgärd. Socialtjänsten har anmält händelsen för Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och polisen har begärt att Riksenheten för polismål ska granska ärendet.

Och enligt uppgifter till Aftonbladet har grannarna uttryckt oro för att flickan farit illa tidigare. I höstas ska parets yngsta barn, en tvååring, hittats ensam i trapphuset. Den åttaåriga flickan ska lämnats ensam hemma som barnvakt. Denna händelsen ska ha anmälts till både socialen och polisen, men hos polisen finns ingen anmälan.