Slår larm om farlig smitta efter hundens död

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

En hund i Västsverige har dött i en farlig och smittsam sjukdom. Nu uppmanar chefsveterinären Sara Molin alla hundägare att se över sina husdjurs vaccinationer.

– Ägarna till den hund som kom in trodde den var vaccinerad, och det var den – men inte sedan den var valp. De blev såklart väldigt chockade och ledsna när hunden fick avlivas, säger hon till SVT Väst.

Den dödliga sjukdomen infektiös hepatit, HCC, har upptäckts i Västsverige. Det var i början på februari som en åttaårig hund av rasen australisk shepherd kom in till Alingsås djursjukhus. Till en början var den allmänt hängig och hade ont i kroppen, sedan försämrades hundens tillstånd.

– Hon fick blödningar, det blödde ur hud och slemhinnor samtidigt som hon hade feber och utvecklade leversvikt. Kombinationen gjorde att vi misstänkte leverinflammation, HCC, säger Sara Molin, chefsveterinär på Alingsås djursjukhus, till SVT Väst.

Hundens liv gick inte att rädda och den fick avlivas. Efter en obduktion kunde man slå fast att det var just HCC den drabbats av och fallet har anmälts inom lagen om smittsamma djursjukdomar.

Veterinären slår larm efter att en hund dött i smitta (Arkivbild. Hundarna på bilden har ingen koppling till sjukdomen).
Foto: Martina Holmberg / TT
Veterinären slår larm efter att en hund dött i smitta (Arkivbild. Hundarna på bilden har ingen koppling till sjukdomen).

Sjukdomen smittar genom kroppsvätskor och finns enligt Sara Molin överallt.

– Det är lätt att kanske tänka att man är skyddad om man bor avsides och en hund inte har så mycket kontakt med andra hundar, men så är det inte.

Det finns inget botemedel och sjukdomen är svårt att diagnosticera. En hund som uppvisar sjukdomstecken kan dö inom några timmar.

Men det finns vaccin och det ingår i det vanliga vaccinationsprogrammet för hundar, så sjukdomsutbrott är ovanliga. Det är tre år sedan som tre fall av sjukdomen rapporterades in.

Nu uppmanar djursjukhuset alla hundägare att se över sina hundars vaccinationer.

– Ägarna till den hund som kom in trodde att deras hund var vaccinerad, och det var den – men inte sedan den var valp. De blev såklart väldigt chockade och ledsna när hunden fick avlivas, säger Sara Molin.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN