Explosion nära polishuset i Uppsala – man i 20-årsåldern anhållen

Publicerad 2017-11-28

Polisen utreder en explosion som inträffade på en parkering i ett bostadsområde i närheten av polishuset i Uppsala.

Enligt poliskällor till TT var det en handgranat som detonerade och poliser fanns i närheten.

En person är anhållen.

Polishuset i Uppsala. Arkivbild.

Vid 23-tiden på måndagskvällen hördes en kraftig smäll i närheten av polishuset i Uppsala. Sedan polisen sökt i området hittades totalt åtta bilar med skador på en bostadsgata cirka 50 meter från polishuset.

Ingen person kom till skada men polisen bedömer att det funnits en synnerligen stor risk för personskador och händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord.

Enligt poliskällor som TT har talat med var det en handgranat som detonerade och poliser ska ha befunnit sig vid platsen för det inträffade.

– Den informationen bekräftar inte jag. En sprängladdning kan vi konstatera men vilken form det handlar om har inte vi svaret på än, säger Lisa Sannervik, presskontakt på polisen i region Mitt.

Enligt henne befann sig poliser i närområdet, i anslutning till polishuset vid händelsen.

Polisen i stabsläge

En 20-årig man är anhållen misstänkt för delaktighet till försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse.

Med anledning av explosionen har polisen gått upp i så kallat stabsläge.

– Det innebär att vi har en särskild organisation för utrednings- och säkerhetsåtgärder gällande det här brottet. Det beror dels på omfattningen, dels på att vi behöver låna in personal från andra enheter och regioner, säger Lisa Sannervik, presskontakt vid polisen i region Mitt.

Bombsyddsgrupp inkallad

Misstänker ni att dådet är riktat mot polishuset?

– Vad jag har sagt är att vi inte utesluter att det var riktat mot polishuset, säger Lisa Sannervik.

– Det är med anledning av den senaste tidens händelser. I förra veckan hade vi en insats i stadsdelen Gottsunda/Valsätra där vi efteråt hade en situation som vi tror är en vedergällning mot polisens arbete i området.

Mellan polishuset och platsen går en järnväg. Bilarna som skadades i explosionen stod parkerade utanför ett parkeringsgarage invid en banvall. Inget av de fordon som påträffades med skador efter smällen är polisfordon.

Bombskyddsgruppen har varit på platsen under natten.

Följ ämnen i artikeln