Aftonbladet har mäktiga gräv-journalister

Publicerad 2016-04-06

Några av Sveriges mäktigaste grävare finns på Aftonbladet.

Maria Trägårdh, Richard Aschberg och Kerstin Weigl återfinns alla bland de 10 mäktigaste i Grävsverige.

Det är Föreningen Grävande journalisters medlemstidning Scoop som för andra året sammanställer en maktlista.

Inte mindre än tre Aftonbladet-journalister har rankats bland de 25 mäktigaste.

Den tredje mäktigaste i landet när det gäller grävande journalistik är vår grävchef och biträdande redaktionschef Maria Trägårdh.

– Det här är blytungt och mycket hedrande. Jag gillar särskilt att de i motiveringen skriver ”Sveriges mest spännande grävredaktion”. Aftonbladet är inte och har aldrig varit en one-man-show. Vid vår omorganisation för ett år sedan trycktes ansvaret ut på dem som gör jobbet och det har varit lyckat. Jag arbetar med en massa väldigt talangfulla och kompetenta journalister och mitt jobb är att få deras jobb att flyga.

Din placering här som nummer tre, kommer det att underlätta för dig att få pengar till grävprojekt från vår nytillträdda chefredaktör?

– Haha, det får du fråga henne. Men det här gör nog inte läget sämre, i alla fall.

Direkt efter på listan, som den fjärde mäktigaste i landet, har Richard Aschberg placerat sig, bland annat genom sitt fenomenala avklädande av Kommunal tidigare i år.

– Det var ju kul. Verkligen kul.

I motiveringen skriver juryn att du ”stått i skuggan av storebror Robert”. Känner du också så?

– Nej, det tycker jag inte. Han är betydligt mer känd men det har väl ingenting med grävande att göra? Egentligen förändrar inte den här placeringen något för jag jobbar ju som jag gör men lite kul är det förstås.

Som den tredje Aftonbladet-journalisten placeras Kerstin Weigl på plats 8. Hon fick Stora journalistpriset i höstas för sin sju år långa granskning av kvinnor som dödas i nära relationer.

– Fantastiskt! Det tog så många år innan jag förstod att jag var en grävande journalist för mina ämnen har varit mer berättande.

Har en sån här listplacering någon betydelse?

– Ja,  det blir lättare i jobbet med myndighetskontakter för människor vet vad det är jag gör. Man blir tagen på allvar och det är jättebra för ämnen som kvinnomord.

Högst upp på listan som absolut mäktigast i Sverige ligger Bosse Lindquist som gjorde dokumentären ”Experimentet” om skandalkirurgen Paolo Macchiarini på Karolinska Institutet.

Följ ämnen i artikeln