Kolla – är du en vinnare på vårbudgeten?

Uppdaterad 2016-08-24 | Publicerad 2016-04-13

Det är tunt med förslag som påverkar din plånbok i vårbudgeten.

Men är du villaägare, äldre eller cykelägare kommer du att få vissa fördelar.

Tjänar du 36 000 kronor i månaden ligger du däremot risigt till.

I dag presenterar Magdalena Andersson vårändringsbudgeten. Det mesta är redan känt och det är tunt med förslag som påverkar din plånbok. Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, menar att förändringarna är så pass små att det nästan inte går att tala om vinnare eller förlorare.

Det mesta är känt i den vårändringsbudget som Magdalena Andersson presenterar i dag.

För hushållen handlar de mest märkbara förslagen om att rut-avdrag införs på en rad nya tjänster.

Det handlar exempelvis om att laga eller underhålla vitvaror, beskära träd eller buskar i trädgården, samt att få hjälp med enklare IT- tjänster, om exempelvis datorn inte fungerar som den ska.

Små förändringar

Dessutom blir det billigare att laga båda cyklar, skor och kläder.

– Momsen på mindre reparationer sänks från 25 till 12 procent för cyklar, skor, lädervaror, kläder och hemtextilier. Det tjänar de flesta av oss på oavsett om man har hög lön eller låg lön, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Han menar att förändringarna är så pass små att det nästan inte går att tala om vinnare eller förlorare.

Annan skatt

– Men rut-avdraget för beskärning av buskar och träd används inte i första hand av de med lägst inkomster, för de bor oftast inte i en villa, säger Arturo Arques.

Däremot räknas inte gränsen för när man betalar statlig skatt upp lika mycket som den brukar, vilket innebär att fler kommer att betala den statliga skatten.

– Det kan vara intressant för de som har inkomster kring 35-36 000 kronor per månad. Får man då ett lönelyft som gör att man passerar den nedre skiktgränsen för statlig skatt, som nu kommer att gå vid 36 533, så får man en helt annan marginalskatt.

Här kan du tjäna en liten slant

Om du behöver laga cykel, skor och kläder

– Momsen på mindre reparation sänks från 25 till 12 procent för cyklar, skor, lädervaror, kläder och hemtextilier. Det tjänar de flesta av oss på oavsett om man har hög lön eller låg lön, säger Arturo Arques, privat- ekonom på Swedbank.

Om du bor i hus med trädgård

– Beskärning av buskar och träd - den typen av tjänster används inte i första hand av de med lägst inkomster, för de bor oftast inte i en villa som behöver beskära buskar och träd. Det här blir snarare de som tjänar lite mer, inte folk som bor i hyresrätter.

Om du behöver enklare IT-tjänster

– Det handlar om IT-tjänster av typen ”min dator har gått sönder eller operativ-systemet har hängt sig”. Om du till exempel är äldre pensionär, inte är jätteduktig på det här och inte har någon du kan fråga. Datorer behöver alla numera men du kan inte förvänta dig att alla ska kunna det - jag gissar att diskussionen innan nog har handlat om det här.

Om du behöver anlita flytthjälp

– Yngre som har pengar betalar för flyttjänster. Men för äldre som inte tidigare haft råd, blir det lite lättare att kunna använda sig av det här.

Om du behöver laga tvätt- eller diskmaskinen

– De som tjänar på det här är de som låter reparera och underhålla vitvaror i bostaden, vilket nu omfattas av rut. Det ska ske i hemmet, men även garage, förråd och tvättstuga ingår, säger Arturo Arques.