PTS begär undantag från strejken: ”Livsviktigt”

Publicerad 2016-04-16

Post- och telestyrelsen, PTS, vill inte att it-tekniker som har service på viktiga samhällsfunktioner går ut i strejk.

– Vi är alla beroende av att kunna kontakta 112, säger Peter Ekstedt, presschef på PTS.

Facken Unionen, Sveriges Ingenjörer och Seko har varslat om konfliktåtgärder inom it- och telekomsektorn. Konflikten handlar om pensionsvillkor.

Nu varnar Post- och telestyrelsen (PTS) för att strejken allvarligt kan påverka vitala samhällsintressen och begär undantag från den.

– Det kan gälla liv och död om vissa it-tekniker går ut i strejk, säger Hans Åkermark vid PTS nätsäkerhetsavdelning, till Sveriges Radio.

”Väldigt allvarligt”

PTS vill att verksamheter inom bland annat transportsektorn, hälso- och sjukvård, regeringen och regeringskansliet ska uteslutas från strejken. Samtidigt betonar myndigheten att de inte tar ställning i arbetsmarknadskonflikten.

Peter Ekstedt, presschef på PTS, säger att om till exempel ett akutsjukhus kommunikation slutar fungera och inte kan avhjälpas av it-tekniker är det väldigt allvarligt. Likaså om man inte kan ringa polisen.

– Det är potentiellt väldigt allvarligt, om det sker ett avbrott och de som ska felavhjälpa är ute i strejk. Vi är alla beroende av att kunna kontakta 112, säger Peter Ekstedt.

Hos 112 finns dock en robusthet i att om nätet lägger ner kan samtalet kopplas till ett annat nät.

– Vårt uppdrag är att se till att viktiga samhällsintressen skyddas och att de inte påverkas.

”Unik situation”

Peter Ekstedt har inte upplevt det tidigare att PTS behövt begära undantag från en strejk och kallar situationen unik. Även Trafikverket ska ha begärt undantag i strejken.

– Jag kan inte komma ihåg att vi har stått inför den här situationen tidigare, säger han.

Följ ämnen i artikeln