Vill stoppa dödstrend – med ljus i gatan

Uppdaterad 2016-07-13 | Publicerad 2016-06-03

Telefonen kan innebära livsfara för skärmgångarna.

Australien vill stoppa dödsfällan vid övergångsställen och placerar nu ut trafikljus på trottoarerna för att varna distraherade mobilanvändare.

– Det är ett känt problem. Statistiken vi har är bara toppen av ett isberg, säger Hans-Yngve Berg, trafiksäkerhetsanalytiker på Transportstyrelsen.

I stället för att fokusera på trafiken blickar många ned och fingrar på telefonen i handen.

Mobiltelefonerna gör oss mindre uppmärksamma på trafiken – något som också syns i statistiken.

I Australien är dödsolyckor med fotgängare ett stort problem. En bidragande faktor är ”skärmgångarna”, alltså de som tittar ned i mobilskärmen när de går.

Med hopp om att minska olyckorna kommer man att sätta upp trafiksignaler i backen vid fem övergångsställen i storstaden Sydney, enligt australiska ABC.

– Vi är öppna för varje möjlighet att göra det säkrare för fotgängarna, säger Bernard Carlon, chef vid trafiksäkerhetsmyndigheten i delstaten New South Wales.

Projektet, som kostar drygt 1,2 miljoner kronor, pågår i ett halvår och är snarlikt ett som nyligen startade i tyska Augsburg.

”Statistiken är toppen av ett isberg”

I Sverige tittade Transportstyrelsen, på uppdrag av SVT, nyligen närmare på siffrorna.

De senaste tio åren har minst 650 fotgängare och cyklister fått akutsjukvård för skador de drabbats av vid olyckor som inträffat i samband med att de använt mobiltelefoner.

– Att folk tittar i sina telefoner i stället för att vara uppmärksamma på omgivningen är ett känt problem. Statistiken som vi har fått fram visar endast sådana som uppsökt akuten. Det är bara toppen av ett isberg, säger Hans-Yngve Berg, trafiksäkerhetsanalytiker på Transportstyrelsen.

Dyr lösning

Det finns i nuläget inga planer på liknande testprojekt i Sverige.

– Idén kan vara bra men det är inte säkert att den är praktiskt tillämpningsbar. Frågan är om man ska bygga om hela infrastrukturen bara för att några tittar i telefoner. Det är en oerhört dyr lösning och alla kommuner har pressade budgetar, säger Hans-Yngve Berg.