"Det är haram att skada en mänska"

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2016-05-23

Här hörs de unga i Alby utan filter

Anna, Haidar och Fares bor i förorten.

De är trötta på att det skrivs så mycket negativt om deras hem:

- Media lyfter hellre de få negativa händelserna, än alla goda grejer som händer, säger Fares.

Följ med på klassresan längs T-banans röda
linje

Mediehuset Fanzingo ligger i Alby, den plats längs tunnelbanan röda linjen i Stockholms-området där lägenhetspriserna är lägst och arbetslösheten högst. I Fanzingos lokaler flödar kreativiteten när ungdomar från Botkyrka kommun träffas för att göra film, radio och texter.

- Kärnan i vår verksamhet är att ge en röst åt de som inte förstår att deras röst räknas, säger Fanzingos verksamhetsledare Luis Lineo.

Aftonbladet får vara med vid ett redaktionsmöte för Botkyrkas röster. En sajt med texter om allt från Norsborgs nattvandrare till "varför jag älskar att bo i Botkyrka". Två av redaktionsmedlemmarna är gymnasieeleverna Anna Wikström, 19, och Haidar Kudhayer, 16. Nyligen publicerades Haidars dikt Kriget på sajten:

"Terrorister som påstår sig va muslimer med tändstickor för att bränna

hade dom varit det skulle de veta att det är haram att skada en mänska"

Haidar bor i Vårby gård. Han säger:

- Jag skrev den en gång när jag hade tråkigt. Nu ska jag skriva fler dikter!

Brev till Jimmie Åkesson

Anna har fått många texter publicerade, och en av dem — ett öppet brev till Jimmie Åkesson — hamnade på Aftonbladets debattsida:

"Jimmie, jag skriver till dig i förhoppning om att det ger dig en tankeställare. De tiggare du ser på gatorna är också människor och det hade kunnat vara du."

Båda har blivit publicerade i en antologi med ungas texter på förlaget Dynamo. Anna, som är bosatt i Mälarhöjden men uppvuxen i Tumba, säger:

- Om man har en åsikt ska man få förmedla den. Man kan inte sitta och klaga utan att försöka göra skillnad.

Haidar och Anna är missnöjda när det gäller medias rapportering om förorterna kring Stockholm:

- Ofta skrivs det om problemen, som knarklangning i Alby. Men drogproblem finns överallt i Sverige. Hittar man droger på Södermalm är det en kul grej, men här blir det mer seriöst, säger Anna.

- När en kille blev skjuten i Bredäng tog Aftonbladet upp det, men sedan glömdes det bort. När Lisa Holm kidnappades var det stort. Händer det i förorten skrivs en grej, sen försvinner det, säger Haidar.

- Om någon blir skjuten här uppmärksammas det inte lika mycket om personens familj, som om det händer i innerstan. Det handlar mer om att det är farligt i förorten. När det händer i innerstan handlar det om vem som sköt och varför. Här ska media alltid hitta en vinkel som har med kultur och etnicitet att göra, säger Anna.

"Uppvuxen i en guldgruva"

Fares Hamed slår sig ner och säger:

- Media lyfter hellre de få negativa händelserna, än alla goda grejer som händer.

23-årige Fares är uppvuxen och bosatt i Alby. Han är styrelseledamot i Fanzingo, grundare av Changers hub, som skapar bättre förutsättningar för unga vuxna att uppnå sin fulla potential, och driver det egna marknadsföringsbolaget MX. Båda hans föräldrar är födda i Eritrea:

- Hemma pratade vi arabiska, tigrinja, italienska, svenska och engelska. Jag kunde hoppa mellan olika världar, ta del av dem. För mig känns det som att jag är uppvuxen i en guldgruva.

Vad är målet med Fanzingo?

- Att det ska kunna vara en plattform mellan de stora medierna i Sverige, för olika typer av målgrupper som inte hörs annars. Här får man se material från personer som bor i det här området, material som inte är filtrerat.

Vad tänker du om att många i Stockholms förorter inte kan svenska?

- Man får bedöma det från person till person, man vet inte hur länge de har varit i landet. Men det är inte praktiskt att inte kunna språket.

Flera som vi pratat med uppmanar andra att inte flytta till Alby?

- Det är deras sanning. Men utifrån mina erfarenheter så har jag ganska svårt att se  att 10-åringar ger pengar till människor i Ferrari-bilar, som Aftonbladet skrev nyligen. När man själv inte känner ungdomarna, då är det lätt att man misstolkar allt man ser. En grupp på tio ungdomar är kompisar för mig, men gängmedlemmar för Elisabet i artikeln. Sedan får man inte blunda för att det finns ett visst narkotikaproblem i norra Botkyrka. Men för mig är det överdrivet, när man får det att se ut som en James Bond-film.

- Vi har fått människor på fel sida om lagen att gå över till rätt sida och kan jobba förebyggande här i Alby på gräsrotsnivå, men det är fortfarande Aftonbladet som har makten över vad Dennis i Kalmar ska tycka om Alby, säger Fares Hamed.

Följ med på klassresan längs T-banans röda
linje

Följ ämnen i artikeln