Vinterkräksjukan är här – rapporter från hela landet

Publicerad 2016-11-02

Vinterkräksjukan är här.

Rapporter om utbrott kommer från skolor, förskolor och vårdinrättningar runt om i landet.

– Det är fruktansvärt att genomgå, men inte livshotande. Det kan bli allvarligt för små barn och gamlingar, säger Elsie Ydring, molekylärbiolog på Folkhälsomyndigheten.

Nu är det dags igen – vinterkräksjukan är här.

Folkhälsomyndigheten noterade 28 fall av vinterkräksjuka under vecka 42. Siffran bygger på inrapporterade fall från landets viruslaboratorier. Rapporteringen är frivillig och många drabbade uppsöker inte läkare så det finns ett mörkertal.

– Antalet fall är normalt för årstiden. Det drar i gång nu. Man hör rapporter från skolor och förskolor att det är små utbrott över hela landet, säger molekylärbiolog Elsie Ydring.

Myndigheten tittar även på antalet sökningar på ordet "vinterkräksjuka" på 1177 Vårdguidens sajt.

– Nu är det på väg upp. Men vi har ännu inte nått det tröskelvärde då vi statistiskt kan se att spridningen i samhället tagit fart. Det brukar bli någon gång i november, säger Elsie Ydring.

Handsprit fungerar inte

Caliciviruset, som orsakar vinterkräksjukan, är mycket smittsamt och har en relativt kort inkubationstid, mellan 12 och 48 timmar. De främsta symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber.

Nyckeln till att skydda sig är en god handhygien.

– Det gäller att tvätta händerna med tvål och vatten. Handsprit fungerar inte på det här viruset. Mekanisk handtvätt och att torka händerna ordentligt med pappershandukar är bäst.

Viktigt är att sköta hygienen kring mat noga, inte minst efter toalettbesök, eller om man har tagit hand om sjuka barn.

Den sjuke bör ha varit symtomfri i mellan 48 och 72 timmar innan den går tillbaka till skola eller jobb.

”Inte livshotande”

För friska människor är det i regel inte farligt att insjukna.

– Det är fruktansvärt att genomgå, men inte livshotande. Det kan vara allvarligt om man är immunologiskt skör. Små barn och gamlingar som lätt blir uttorkade kan behöva uppsöka sjukvård, säger Elsie Ydring.

– Men för de allra flesta går det över ganska snabbt.

Vinterkräksäsongen når sin topp efter årsskiftet.

– I januari–februari, sedan klingar det av och går ner vecka för vecka. Det är slut i april–maj. Men det förekommer även utbrott på sommaren.

Följ ämnen i artikeln