Sålde prylar på nätet - nekas sjukpenning

Uppdaterad 2019-06-17 | Publicerad 2012-07-05

Kvinnan sålde prylar på Tradera (vänster).

Hon har varit utbränd och sjukskriven i över tio år. När hon började sälja prylar på Tradera drogs hennes sjukpenning in.

– Jag ser det inte som ett jobb eller som att jag gjort något i hemlighet, säger kvinnan som har JO-anmält Försäkringskassan.

Den 48-åriga kvinnan från Borlänge har flera sjukdomsdiagnoser: fibromyalgi, svår anemi och restless legs som gör att hon har svårt att sova. Hon har inte jobbat sedan 2001.

– Man kan inte fungera som folk, har ingen ork och ingen koncentration. Jag är helt enkelt inte arbetsför, säger kvinnan.

Men Försäkringskassan håller inte med. Eftersom kvinnan orkar lägga upp annonser på nätsajten Tradera, kan hon också jobba.

"Som ett kontorsjobb"

– Om hon sitter och gör transaktioner på nätet skulle man kunna likställa det med ett kontorsjobb. Då har hon påvisat att hon har viss arbetsförmåga, säger Ingo Tängerby, områdeschef på Försäkringskassan i Dalarna.

I mars i år kom det först ingen utbetalning till kvinnan från Försäkringskassan. Hon ringde sin handläggare och fick reda på att det kommit in ett anonymt tips om att hon sålde prylar på Tradera. Försäkringskassan inledde en utredning och granskade alla köp och försäljningar hon gjort under två år, utan att meddela kvinnan.

– Hade de kört med öppna kort hade det varit en annan sak. Men att de gick bakom ryggen på mig gör mig riktigt arg, säger hon.

Förlorar 25 procent

Det handlar om fotbollsskor, pussel och böcker. Inte om stora partier av någon vara som kvinnan köpt enbart för att sälja vidare, enligt henne själv. Det är mer en hobby, något hon gör när hon inte kan sova på nätterna.

– Jag blir inte frisk av att sitta och rulla tummarna och inte heller sjukare av att sitta framför datorn någon timme och sälja det som är i vägen här hemma. Det är samma sak som att jag städar, diskar eller lagar mat, säger kvinnan som anser att hon inte klarar av att hantera den tidspress som många arbeten innebär.

Hittills har hon fått hundra procent sjukpenning, om än för sent och först efter att hon ringt sin handläggare och frågat vart pengarna tagit vägen. Från och med nu på måndag kommer hon att bli av med 25 procent av sin sjukpenning. Och Försäkringskassan utreder om de ska kräva tillbaka 25 procent av det hon fått utbetalat de senaste två åren.

Svårt att avgöra

En sjukskriven person som gör något som skulle kunna medföra en inkomst, även om det bara handlar om en halvtimme per dag, spränger gränsen för att få rätt till hel sjukpenning, enligt Ingo Tängerby.

Men vad som skulle kunna medföra en inkomst är inte helt solklart och kan skilja sig från fall till fall. Vad är det till exempel för skillnad mellan att spela nätpoker, sälja prylar på Tradera och lägga upp privata bilder på Facebook?

– Egentligen går det att diskutera och det är det som är det svåra. Varje enskilt fall måste hanteras för sig och det är handläggaren som bestämmer. Men jag välkomnar att JO tittar på det, säger Tängerby.