Här är Estelles faddrar

Publicerad 2012-05-15

Fem personer nära Victoria och Daniel blir faddrar till deras dotter

Det skulle vara en väl förborgad hemlighet fram till dopet.

Men Aftonbladet kan redan nu avslöja vilka som blir prinsessan Estelles faddrar.

Aftonbladet kan genom säkra källor avslöja hovets ­stora dop­hemlighet.

Medan de flesta vanliga med­borgare väljer en eller två faddrar, slår kunglig­heterna på stort:

Prinsessan ­Estelle får fem faddrar.

”En favorit”

Förhandstippade prins Carl Philip blir en av dem. Även kronprinsessan ­Mary av Danmark var ett väntat val inte minst för att ­Estelles andranamn är Mary. Dessutom är kronprinsessan ­Victoria fadder åt Marys son Christian, nu sex år.

– Danska drottningen ­Margrethe är kungens kusin så de båda familjerna står varandra ­väldigt nära och Mary har ­varit en favorit hos ­Victoria sedan hon och Frederik gifte sig, säger Aftonbladets ­hov­expert Jenny Alex­andersson.

Lågoddsaren prins ­Daniels syster Anna Westling Söderblom får finna sig i att ­hamna i rampljuset nu på tisdag då hon är en av de utvalda fem.

– Hon är en väldigt diplomatisk och jordnära person och är den som stöttade paret mest när det stormade kring deras för­hållande i början. Victoria älskar hennes döttrar Hedvig och Vera som ju var brudnäbbar på bröllopet.

”Som en bror till Victoria”

Även prins ­Daniels sport­kompis kronprins Haakon blir fadder.

– Haakon är som en bror för Victoria och de har mer eller mindre växt upp tillsammans eftersom familjerna står varandra så nära. ­Victoria är även gudmor till hans dotter Ingrid Alexandra.

Att prinsen av ­Oranien, Willem-Alexander, kommer in i fadderklungan kan tyckas oväntat – men det finns en lång tradition av fadderskap mellan de holländska och svenska kunga­husen. Drottning Beatrix, 74, är fadder åt kronprinsessan Victoria som i sin tur är fadder åt prinsessan Chatarina-Amalia, 9.

En kunglig tradition med anor från medeltiden

På medeltiden fungerade faddrarna som viktiga extra­ föräldrar om barnets egna föräldrar skulle dö. ­Efter hand fick gudföräldrarna ansvaret för att fostra barnen i den kristna ­läran. När trenden att faddrar började ­ebba ut i början av 1900-­talet höll adel och kungahus fast vid traditionen, men då som nu handlade det mer om att stärka vänskaps­band mellan mäktiga familjer.

I dag har en fadder inget formellt ansvar och det är inte juridiskt bindande. De fungerar som dopvittnen och förväntas finnas i barnets liv som ett extra vuxenstöd och ge presenter på födelsedagar, hög­tider, konfirmation och ­student.