”Han har satt vårt Oskarshamn på kartan”

Publicerad 2012-01-23

Så kommer Håkan Juholt att bli ihågkommen

Oskarshamnsbon Bo Karlsson blev förvånad när Juholt avgick - precis som när han tillträdde.

Två dygn har gått sedan Håkan Juholt meddelade sin avgång.
Hans oförmåga att samla partiet blev hans fall, menar statsvetaren Jonas Hinnfors.
I hemstaden kommer han däremot bli ihågkommen som den man som satte Oskarshamn på kartan.

Håkan Juholt lyckades aldrig leverera det viktigaste för Socialdemokraterna - att skapa enighet och leda partiet ur den politiska förvirringen. Lägg där till ett par rejäla misstag som är lätta att kritisera och situationen blir ohållbar. Det är Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, analys av vad Håkan Juholt betytt för Socialdemokraterna.

– Han var på väg att sätta klasskillnaderna på dagordningen och påpekade bristerna i den offentliga sektorn. Han var på väg men föll samman.

Vad var hans misstag som partiledare?

– Han förmådde inte att samla partiet i konkreta reformförslag. Dessutom har han gjort misstag i stor symbolfrågor, som till exempel a-kassan. Det gör att folk undrar var han står och var partiet står.

Vad var hans bedrifter?

– Hans hetta i debatten gick nästan alltid ut på att föra fram klassfrågan. Dessutom är han en duktig debattör. Men det blev problem när debatten skulle följas upp med konkreta förslag, det saknas konkretion. Där var han också ett offer för partiets svaghet.

Den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld tycker att Juholts starkaste ögonblick som partiledare var tiden efter att han blivit vald.

– Han var som en vitamininjektion för Socialdemokraterna och lyckades pigga upp partiet ideologiskt. Han var även väldigt kraftfull sommaren 2011 när han pressade Fredrik Reinfeldt om jobbskatteavdraget. Sedan exploderade lägenhetsaffären och då var det kört. Han misslyckades med att vända den nedåtgående trenden och han misslyckades med att sätta fokus på politiken.

Vad ska han göra nu?

– Jag tror att han behöver en paus och göra något helt annat, kanske skriva en bok. Han är en otroligt skicklig politiker så det är viktigt att det finns en väg tillbaka men någon form av stimulerande karantän skulle nog vara bra. Å andra sidan vet man aldrig med Juholt - han kanske kommer frustande med nya idéer om några veckor.

På köpcentret Flanaden, där Håkan Juholt höll sitt avskedstal i lördags, lyfts två saker fram som hans största styrkor. Hans skicklighet i debatterna och att han lyckades sätta Oskarshamn på kartan.

– Han har talets gåva, det var aldrig något sludder, säger Oskarshamnsbon Bo Karlsson.