”Svåraste krisen någonsin”

Publicerad 2011-12-07

Thomas Östros om resultatet av SCB:s undersökning

För ett år sedan kom bottennoteringen när S fick 29 procent i SCB:s stora partisympatiundersökning.

Men idag, efter höstens alla kriser, föll de ytterligare, till 27,7.

– Det bekräftar att vi går igenom den kanske svåraste krisen som Socialdemokraterna någonsin har gått igenom, säger Thomas Östros.

Även om siffrorna inte är helt oväntade så hade Thomas Östros hoppats på bättre resultat.

– Vi borde haft mellan 35 och 40 procent den här hösten. Det är väldigt allvarligt. Det är krisen i ett nötskal, säger han.

Enligt Östros är lösningen att ”börja leverera på ett sätt som ger respekt”.

Och även socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin menar att man nu måste kavla upp ärmarna.

– Det finns bara två saker att göra: Jobba mer och vara tydligare i den politiska dagordningen.

”Oerhört allvarligt”

Hon säger att hon inte är jätteförvånad.

– Siffran speglar en bild därute som är oerhört allvarlig och som vi tillsammans kommer arbeta med att ändra på. Vi ska lyssna på signalerna och jobba vidare med politiken, säger .

Hur ska ni arbeta för att vända trenden?

– Räta på ryggen och med gott självförtroende gå ut och prata om socialdemokratiska idéer men också att utveckla tydliga politiska idéer kring olika sakfrågor.

"Juholt jobbar vidare"

Det har under hösten stormat kring S-ledaren Håkan Juholt och det har förekommit spekulationer kring att det inom partiet har funnits planer på att få honom utbytt. Men inte om Carin Jämtin får bestämma.

– Han är vår partiordförande och jag har själv förtroende för honom och Verkställande utskottet har förtroende för honom. Han kommer jobba vidare i det lag som skapar den socialdemokratiska politiken. Vårt parti är inte ett bolag utan ett folkrörelseparti.

Botten är nådd

– Jag tror ingenting om någonting, men jag ska se till att botten är nådd. Jag ska göra mitt bästa för det, säger Carin Jämtin och småskrattar.

Hur viktiga är de här undersökningarna och siffrorna som presenteras?

– Det här är väldigt viktiga mätningar. Det är ett så stort underlag så det är självklart en viktig värdemätning för hur stämningen är i landet. Vi tar de här siffrorna på stort allvar och kommer att jobba vidare. Samtidigt ger de samma bild som andra mätningar gett. De bekräftar att vi gått igenom en tidsperiod som varit en av de mest besvärliga för vårt parti.

Förtroenderåd i helgen

SCB har tidigare gjort en mätning under Håkan Juholts tid som partiledare. Då fick Socialdemokraterna 34 procent.

Även riksdagsledamoten Sven-Erik Österberg säger att siffrorna var väntade.

– Det bekräftar den allvarliga sits som partiet befinner sig i, säger Sven-Erik Österberg.

”Hög stämning”

Men enligt Carin Jämtin är stämningen inom partiet hög, den jobbiga hösten och de negativa siffrorna till trots.

– Vi hade förtroenderåd i helgen och det var fantastiskt kul att diskutera politik, vara lite osams om politiska sakfrågor och sedan komma fram till gemensamma beslut i slutänden. Folk var på gott humör och längtade efter att faktiskt få komma vidare i den politiska dagordningen.

Trots kriserna är det alltså fortfarande en positiv syn på framtiden?

– Ja, definitivt. Vi vet att för att lösa Sveriges problem som ju är vanvård av äldre, dåliga resultat i skolan och arbetslösheten så behövs det politiska lösningar och de politiska lösningarna besitter vi, både på nationell och på lokal nivå.

Tappar till Mp

Carin Jämtin konstaterade att flera partier har tagit röster från Socialdemokraterna.

– Miljöpartiet tog ungefär hälften av de rösterna partiet förlorat. Det betyder att väljarna väljer att stanna kvar i den rödgröna sidan av det politiska blocket. Man vill ha en politik som är för solidaritet och bättre välfärd.

Och hos Miljöpartiet jublar man över sitt resultat.

– Det är väldigt glädjande att se ett starkt stöd för grön politik. Vi har valt nya språkrör och vässat politiken inom miljö- och utbildningspolitiken och därmed stärkt vårt profil som ett framtidsparti, säger Anders Wallner, partisekreterare Miljöpartiet.