Elin fick inte ha shorts i skolan

Publicerad 2013-06-05

Elin fick en skriftlig anmärkning för att hon gick till skolan iklädd shorts.

Engelska skolan kompromissar inte med sina klädkoder - men får kritik från Skolverket.

– Man kan se det som en del av yttrandefriheten, rätten att fritt få uttrycka sig i form av kläder, säger Eva Röyter, jurist på Skolverket.

Det var varmt redan tidigt på morgonen och Elin bestämde sig för att chansa. Hon satte på sig shorts och gick till Engelska skolan där hon går på högstadiet.

Men det fick hon ångra. Klädvalet ansågs inte passande och resulterade i en skriftlig anmärkning som också nådde hennes föräldrar.

– Det var helt vanliga kortbrallor som man har när det är varmt ute, inget uppseendeväckande. Skolans regler är helt absurda, säger hennes pappa.

"Inga privata delar"

Innan en elev börjar på Engelska skolan, som finns på flera orter runt om i landet, måste både eleven och dennes föräldrar skriva under och acceptera skolans ordningsregler.

Där ingår också klädkoden: inga synliga underkläder, inga bara midjor och inga klänningar, kjolar eller shorts som är kortare än en utsträckt armlängd.

– Vi betraktar skolan som en arbetsplats och då krävs det att man klär sig lämpligt. I don't want to see your private parts hanging out, brukar jag säga, säger styrelseordförande Barbara Bergström som grundade Internationella engelska skolan 1993.

Riskerar kvarsittning

Den som bryter mot reglerna får en tillsägelse och tvingas byta om, skolan har lånekläder för den som behöver. Bryter man mot reglerna upprepade gånger så riskerar man kvarsittning.

Men faktum är att Engelska skolan själv bryter mot reglerna. Skolinspektionen har vid två tillfällen kritiserat friskolekoncernen för den strikta klädkoden och för att eleverna inte har haft inflytande över utformningen av ordningsreglerna.

– Vi anser att elevernas klädsel och hur man väljer att se ut är ett individuellt uttryck som normalt måste få bestämmas av eleverna själva. Därför bör de inte ingå i skolans ordningsregler, säger Annika Runsten på Skolinspektionens rättssekretariat.

"Medeltida tänk"

Men trots kritiken står Barbara Bergström fast vid sin ståndpunkt - skolans klädkod behövs för att säkra lärarnas och elevernas arbetsro och disciplin.

– Det ska se ordentligt och propert ut, vi kompromissar inte på den punkten. Det är inte så att vi kränker elevernas integritet eller tar bort deras individualitet. Men vill man komma till oss så vet man vad som gäller. Jag klär mig inte heller som om jag går på gatan, säger hon.

Elin tänker vänta in sommarlovet innan hon sätter på sig shorts igen.

– Lärarna har inget bra svar på varför de här reglerna finns egentligen. Det är ett medeltida tänk som skickar väldigt konstiga signaler, säger Elins pappa som vill vara anonym för att skydda sin dotter.

Elin heter egentligen något annat.