MP-attack mot SD:s hantering av Almqvist

Publicerad 2013-02-18

Efter järnrörsskandalen meddelade Erik Almqvist (SD) att han skulle lämna riksdagen.

Men drygt sex veckor senare sitter han fortfarande kvar – med fullt riksdagsarvode.

– Turerna runt Erik Almqvist håller på att skada hela politiken, säger partisekreteraren Anders Wallner (MP).

Den 30 december förra året meddelade Erik Almqvist (SD) att han skulle lämna sitt riksdagsmandat. Anledningen var den uppmärksammade filmskandalen som briserat under hösten, där Almqvist skrek rasistiska och kvinnofientliga slagord på Kungsgatan en sen sommarnatt 2010 och tillsammans med två andra SD-företrädare beväpnade sig med järnrör.

Skandalen gjorde att Almqvist omgående fick sparken från alla politiska uppdrag i partiet, bland annat från posten som ekonomisk-politisk talesperson.

Miljöpartiet till attack

I samband med att Almqvist meddelade att han ska lämna riksdagen meddelades också att planen var att han skulle dra i gång en egen medieverksamhet som ska samarbeta med Sverigedemokraternas dotterbolag ”Samtid och framtid” i framtiden.

Men drygt en och en halv månad efter beskedet så sitter Erik Almqvist alltså fortfarande kvar i riksdagen. Det har fått Miljöpartiet att reagera – och nu riktar de hård kritik mot SD:s hantering av frågan.

– Vanligen lägger vi inte oss i hur politiker för andra partiet förvaltar medborgarnas förtroende. Det är en fråga mellan dem och deras väljare. Men turerna runt Almqvist håller på att skada hela politiken, säger partisekreteraren Anders Wallner (MP).

”Lyfter inte ett finger”

Enligt honom plockar Almqvist nu ut riksdagsarvodet på 58 300 kronor i månaden – utan att lyfta ett finger.

– De verkar som om de håller på med någon hemlig ekonomisk uppgörelse. Fortsätter det dra ut på tiden är Almqvist snart berättigad till riksdagspension, och jag är orolig att det är själva syftet – att trygga hans ekonomi utan att det kostar SD något. Vi har hela tiden varit tydliga med att SD ska behandlas som andra partier och vi är övertygade om att hade det varit något annat partis politiker hade det här aldrig accepterats.

”Lämnar snart”

Enligt SD:s partisekreterare Björn Söder så har partiet förhoppningen att Almqvist ska lämna sin plats väldigt snart.

– Men den frågan får du rikta till Erik själv, han har ett personligt mandat. Enligt de diskussioner vi haft så bör det ske ganska snart. Men man ska inte glömma bort att det inte var så att de sprang runt som galningar med järnrör. Så var inte fallet, det var en kort sekvens där de trodde att någon kom efter dom som hade kopplingar till gängkriminalitet. Det var ingen järnrörsskandal, men det var olämpligt uppträdande och de inblandade har fått ta konsekvenserna av det, säger han.

Intern angelägenhet

Riksdagsledamöterna är invalda på personliga mandat och det är bara Almvist själv som kan välja att lämna.

– Partierna kan inte göra så mycket mer än att föra en dialog. De kan inte avsätta en person, men det kanske är något att diskutera i framtiden.

Björn Söder ger också MP en känga för att de blandar sig i SD:s angelägenheter.

– Det är märkligt att de ska recensera och spekulera i hur vi löser det. Det är en intern diskussion, säger han.

När Almqvist lämnar riksdagen är det Anna Hagwall från Rättvik som kommer att ersätta honom.