Självmordsbombaren fick 54 000 kr från CSN – efter sin död

Uppdaterad 2015-09-29 | Publicerad 2013-02-18

Nu är pengarna försvunna och Taimour Abdulwahabs skuld avskriven, avslöjar DN

Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab fick mycket mer pengar i studiestöd av svenska staten än av sina terrorfinansiärer.

Och två dagar efter bombdådet fick han 54 000 kronor av CSN – som försvunnit, avslöjar Dagens Nyheter.

Totalt har Taimour Abdulwahab fått ut 745 000 kronor i studiestöd från Centrala studiestödsnämnden, avslöjar DN på måndagen.

Pengarna ska ha betalats ut sedan slutet av 1990-talet då självmordsbombaren studerade sjukgymnastik i engelska Luton. 2004 tog han ett studieuppehåll efter examen men började plugga en liknande utbildning igen 2008.

Och det är efter det som de största utbetalningarna från CSN har gjorts.

Största inkomsten

DN:s granskning visar att pengarna har varit en viktig del av hans försörjning tiden före terrorattentatet. Från den svenska staten har han fått betydligt mer pengar än från sina terrorfinansiärer.

I augusti dömde en skotsk domstol Nesserdine Menni till sju års fängelse för att ha sponsrat Abdulwahabs verksamhet – med 60 000 kronor.

”Jag skulle vilja tacka CSN och önska er alla God Jul och ett väldigt Gott Nytt år” avslutar han ett av sina brev, skriver DN.

De sista pengarna – 54 000 kronor – från CSN fick Taimour Abdulwahab ut två dagar efter att han sprängde sig själv till döds i julruschen i centrala Stockholm.

Pengarna återkrävs inte

Pengar som nu försvunnit. CSN har inte heller återkrävt pengarna från dödsboet och i bouppteckningen redovisas hans tillgångar till 2 000 kronor, skriver DN.

– Han levde när vi skickade ut pengarna och det fanns ingen möjlighet för våra system att stoppa utbetalningen. Sedan dröjde det till den 20 januari innan vi fick ett besked från Skattemyndigheten om att han var avliden och då avskrev vi hans skuld. Det är inte aktuellt att riva upp det beslutet, säger Klas Elfving, pressekreterare vid CSN, till Dagens Nyheter.

Enligt lagen efterskänks också hans skuld på 670 000 kronor, ett förfarande som CSN säger är det vanliga och görs av hänsyn till de efterlevande.

Utredningen inte klar

Men rutinerna kan förändras efter DN:s avslöjande om Taimour Abdulwahabs studiemedel.

Om pengarna gått till terrorverksamhet vill vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström inte kommentera, skriver DN. Hon ville inte heller säga hur mycket pengar som behövdes för att finansiera terrordådet.

– Jag vill inte säga någon om utredningen förrän den är avslutad, säger hon till tidningen.

Följ ämnen i artikeln