Åklagaren kräver livstid för 35-åringen

Publicerad 2015-11-03

Rättegången om mordet på Lisa Holm, 17, avslutades i dag

Rättegången om mordet på 17-åriga Lisa Holm är avslutad.

Samtidigt som den misstänkte 35-åringen fortsatt hävdar sin oskuld menar åklagare Lars-Göran Wennerholm att bevisningen mot mannen är väldigt stark.

– Jag anser att han ska dömas till livstids fängelse, säger han.

Inledningen av den sista förhandlingsdagen i rättegången blev turbulent. Tidigt på morgonen meddelade rätten att den misstänkte 35-åringens hustru trots allt skulle vittna. I polisförhör har kvinnan sagt att mannen bett henne säga att han var hemma vid 18-tiden då mordet tros ha skett, men i senare förhör har hon ändrat den utsagan.

När hon blev uppringd – hustrun befinner sig i Litauen – under förhandlingen i torsdags sa hon att hon inte ville vittna, vilket hon har rätt till som nära anhörig. I dag kom vändningen.

– Det är hon själv som har hört av sig att hon vill göra det, sa 35-åringens försvarsadvokat Inger Rönnbäck i morse.

”Jag tror på min man”

Kvinnan själv berättade under förhöret att hon alltid trott på sin make.

– Jag har aldrig varit tveksam och jag visste alltid att han är oskyldig. Jag tror på min man och jag vet att han varit hemma då vittnen säger att han inte varit hemma, sa hon.

Mycket av förhöret gick åt till att reda ut vid vilka tidpunkter hustrun egentligen menar att hennes man var hemma under kvällen. Samtidigt fick hon frågor om varför hon sagt olika saker i förhör.

– Det var jättemånga följdfrågor och ledande frågor som man ställde till mig, sa kvinnan i telefonförhöret i rätten.

På grund av problem med att få fram en tolk var det tänkt att kvinnan skulle fortsätta att höras efter lunchen, men så blev inte fallet. I stället meddelades att både åklagaren och försvarsadvokaten avstod från vidare förhör, utan att det förklarades vidare.

I stället vigdes eftermiddagen åt slutpläderingar från åklagaren, försvararen och målsägandebiträdet.

Pratade om händelseförloppet

Åklagaren Lars-Göran Wennerholm var först ut och pratade bland annat om händelseförloppet dagen då Lisa Holm försvann.

Klockan 18.22 den 7 juni skickade hon ett meddelande till sin pappa i vilket hon skriver att hon ska åka hem och fyra minuter därefter råkar hon fickringa honom. En dryg timme senare, klockan 19.35, pratade 35-åringen med sin mamma via Skype.

Däremellan menar åklagaren att den misstänkte lyckats locka 17-åringen till sin bil och att mannen sedan övermannat henne i anslutning till ladan som ligger på andra sidan vägen från kaféet där Lisa Holm jobbade.

– Sedan har han hängt henne och tejpat henne över huvudet, sa åklagare Lars-Göran Wennerholm i sin slutplädering.

Han menar att 35-åringen senare hämtat sin bil och kört kroppen till Martorp där han tryckt in den i ett skåp.

”Oerhört rått och brutalt”

Åklagaren menar att det av allt att döma föreligger ett sexuellt motiv och att gärningen inte kan dömas på annat sätt än mord.

– Jag vågar påstå att avsikten hela tiden har varit att döda sitt offer. Han vet att Lisa skulle kunna peka ut honom. Det är ingen våldtäkt som gått fel, utan avsikten är att övermanna henne, hänga henne, tejpa henne och av detta få njutning och tillfredsställelse, säger Wennerholm.

– Det är oerhört rått och brutalt.

Han yrkar på att 35-åringen döms till livstids fängelse och utvisning om han fälls för mordet.

Målsägandebiträdet Tore Brandtler, som företräder Lisa Holms familj, var rörande överens med åklagaren.

– Man kan inte prata om slump eller otur beträffande honom. Men beträffande Lisa är det helt annorlunda. Hon är slumpvis utvald, sa han i sin slutplädering.

Ifrågasätter bevisningen

Den åtalades advokat Inger Rönnbäck var dock föga förvånande av en annan åsikt.

Hon pratade om att 35-åringen blivit dömd på förhand och framhöll att hennes klient nekat i samtliga förhör. Samtidigt vädjade Rönnbäck till rätten i sin slutplädering:

– Köper man massmedias bild skulle man inte behöva er. Det vore ju skrämmande.

Rönnbäck menar också att bevisningen mot 35-åringen är ojämn, pratade om flera delar av den som hon inte tycker håller och uppgav att det finns frågetecken kring vittnena.

Advokaten förde också fram teorin om en alternativ gärningsman.

– 35-åringens bror har problem med att tala sanning vilket lett till problem i familjen. Han vill inte beskylla sin bror för detta men han är ändå öppen för att det skulle kunna finnas något i det här.

Redan i dag påbörjas överläggningarna och i morgon klockan 14 tas beslut om fortsatt häktning.

Så var sista rättegångsdagen – minut för minut

Aftonbladet direktrapporterade under dagen.

Följ ämnen i artikeln