Många gravida som dör är tonåringar

Publicerad 2015-10-12

Karin Nilsson.

Varje dag dör 800 gravida kvinnor i världen, många av dem är unga tjejer.

Men på 15 år ska mödradödligheten i världen utrotas. Det har världens länder kommit överens om i FN:s nya globala utvecklingsmål.

– Det viktigaste blir att satsa på tonårstjejers möjlighet till information, hälsovård och preventivmedel. Där kan Sverige få en viktig roll, säger Karin Nilsson, sexualpolitisk sakkunnig på RFSU.

I år går Milleniemålen, som antogs av världens länder år 2000, ut. Ett av de mål som gått sämst handlar om att minska mödradödligheten med tre fjärdedelar.

– Graviditet är ju inte någon obotlig sjukdom. Detta är något som går att förebygga, säger Karin Nilsson, sexualpolitisk sakkunnig på RFSU.

Visserligen har mödradödligheten halverats sedan 1990, men fortfarande dör 800 gravida kvinnor om dagen i världen. Farligast är det att föda barn i Afrika, söder om Sahara.

– De länder som har sämst villkor för kvinnor och flickor har också hög mödradödlighet, säger Karin Nilsson.

Högt ställda mål

De 17 nya målen, som klubbades av FN:s generalförsamling nyligen, har fokuserat mycket på flickors och kvinnors villkor. Om 15 år ska antalet graviditetsrelaterade dödsfall i hela världen vara lägre än 70 per 100000 födslar.

Det kan jämföras med att det i dag dör 1100 kvinnor per 100000 födslar i Sierra Leone.

Tonårstjejer i åldrarna 15-19 år står för en stor del.

– Många blir oönskat eller påtvingat gravida och får inte göra abort. Osäkra aborter står i sig för många av dödsfallen, säger Karin Nilsson.

Kvinnor ska kunna planera graviditet

Hon har deltagit i de flera år långa förhandlingar som lett fram till de nya utvecklingsmålen, som kallas 2030-agendan, och är optimistisk.

– Det är ambitiösa mål som fokuserar mer på jämställdhet och mänskliga rättigheter än tidigare, säger hon.

Vikten av att själv kunna planera om och när man ska bli gravid finns nu tydligt formulerat.

– Man behöver också arbeta mot strukturer och normer som gör att tjejer inte kan göra abort, eller blir bortgifta, säger Karin Nilsson.

Stefan Löfven tog flera gånger under FN-toppmötet upp kvinnors rättigheter och marknadsförde Sveriges ”feministiska regering”.

– Jag hoppas nu att det kommer att synas i biståndsbudgeten att Sverige prioriterar de här frågorna. Som land kan vi kan göra skillnad just i de här motvindsfrågorna, till exempel aborträtt och preventivmedel för unga och ogifta. Det är frågor som Sverige länge prioriterat oavsett regering, säger Karin Nilsson.