Snigelmedlen säljer slut - dessa metoder funkar

Uppdaterad 2017-08-09 | Publicerad 2015-07-06

Desperationen har växt sig så stor att snigelmedlen nu säljer slut hos leverantören.

– Det har inte varit en sådan här rusch på åtminstone tio år, säger en återförsäljare.

I takt med att antalet mördarsniglar eskalerar skjuter försäljningen av snigelmedel i höjden. Det har en trädgårdsbutik utanför Karlskrona märkt av sedan de i juni fick beskedet att det var slut hos leverantörerna.

– Kunderna blev nästan förbannade. "Det är ju så mycket sniglar, då måste det ju finnas medel mot dem". Då fick man ju försöka förklara läget för dem, säger Andris Jurjaks.

Han har sålt snigelmedlet i åtminstone tio års tid. Men en sådan här rusch har hann aldrig upplevt tidigare.

– Efterfrågan har varit helt otrolig. När vi i tisdags äntligen fick hem en ny leverans satte vi ut en liten annons att det fanns hemma igen. Sedan hann vi inte ens plocka upp det på butikshyllan innan kunderna kom.

"Världen rasar"

Snigelmedlet innehåller det aktiva ämnet järnfosfat som blandats med lockmedel. När snigeln äter av det upplever de en starkt mättnadskänsla som aldrig försvinner. Till slut dör de av svält. En barbarisk metod, kan tyckas. Men Andris Jurjaks förstår att läget är ohållbart.

– Efter den här kyliga våren tror jag att människor har längtat desperat efter att sätta ut sina plantor. Så kommer då sniglarna och äter upp allt. Det blir liksom för mycket. Världen rasar på något vis.

Men det finns de som är envisare än synden i kampen mot mördarsniglarna.

– Det var ett äldre par som var inne i butiken och berättade att de satt i system att plocka sniglar varje dag. Från ena änden av trädgården till den andra. De var verkligen stolta, säger Andris Jurjaks.

Avliva snabbt

Det finns en mängd metoder mot mördarsniglarna, vars egentliga namn är "spansk skogssnigel". Men snigelexperten Ted von Proschwitz har ändå några grundtips.

– Vet man att man har sniglar i trädgården ska man först överblicka läget. Gå ut med en ficklampa när det blir mörkt. Sniglarna kommer fram när luftfuktigheten stiger under natten. Rikta sedan insatserna mot ställena de befinner sig på.

Som grundmetod rekommenderar Ted von Proschwitz att sniglarna samlas ihop och sedan halshuggs med ett snitt en halv centimeter från framändan. En spade är ett bra verktyg som gör att man inte behöver böja sig ner hundratals gånger.

– Sedan kan du gräva ner dem. En myt är att det kan finnas ägg i de döda sniglarna. Men ägg som inte redan är lagda kan inte utvecklas, säger Ted von Proschwitz.

– Även om det är ett skadedjur så ska man ge dem en så snabb avlivning som möjligt. Vi kommer inte att bli av med dem utan det vi ska försöka göra är att hålla dem i schakt.

Följ ämnen i artikeln