Kimberly, 19, blev överkörd av polisbilen

Uppdaterad 2015-05-04 | Publicerad 2015-05-01

Studenterna som blev påkörda av en polisbil hade inte en chans att fly.

Nu berättar de skadade ungdomarna om paniken på torget – och ilskan mot polisen som inte hört av sig över ett dygn senare.

– Det här är det sjukaste som någonsin hänt. Jag tackar gud för att jag lever, säger Kimberly Rojas, 19.

Den civila polisbilen rusade fram över Medborgarplatsen i går vid 18-tiden - rätt in i en folkmassa. Polisen har gått ut med att det, enligt föraren, inte gick att få stopp på fordonet och att en utredning nu ska inledas.

Utryckningen gällde ett slagsmål men enligt en rad vittnen var bråket redan över när polisbilen äntrade torget.

Kimberly Rojas hade varit på en studentmottagning på en restaurang i närheten och stannade till för att hjälpa en kille som fått lite blod i ansiktet i samband med bråket.

Hamnade under bilen

Då hörde hon plötsligt sirener.

– Utan att överdriva tog det 2-3 sekunder tills jag kände hur den kör på mig och att jag hamnar under bilen. De körde rakt på mig och tutade inte över huvud taget. Det var en brutal påkörning.

Hon berättar om paniken när hon låg ner på marken.

– Jag trodde att jag skulle dö. Jag bara ramlade framåt och hade ingen som helst kontroll över min kropp.

"Är helt förstörd"

Dagen efter händelsen på Medborgarplatsen har varit svår trots att hon klarade sig med hjärnskakning, sårskador på huvudet och ryggsmärtor. Hon har fått lämna sjukhuset men är hemma hos sina föräldrar som vakar över henne. Hon säger att hon är tacksam över att hon lever.

– Jag är helt förstörd, bara gråter och har panik. Av ingen anledning blev jag påkörd av polisen. Jag är chockad och kan inte fatta vad som har hänt. Polisen ska ju vara våra förebilder och vårt skydd här i Sverige. Så blir man påkörd av dem. Det känns helt sjukt och jag känner mig inte alls trygg längre.

Semir, 19, hade haft sin studentmottagning och var på väg hem när han plötsligt blev påkörd av polisbilen.

– Jag hann inte reagera innan han körde in i oss. Sen minns jag ingenting förrän jag vaknade på sjukhuset.

Har inte fått ursäkt

Han drabbades av en svår hjärnskakning, blåmärken och svullnader, och är på sjukhuset för observation på fredagskvällen. Han känner ilska över att han fortfarande inte, liksom Kimberly Rojas, blivit kontaktad av polisen.

– I det här läget skulle till och med en ursäkt hjälpa mig. Men jag har inte hört någonting. Jag förstår ingenting av hur samhället fungerar efter det här. Jag vet inte om jag ska ringa polisen eller själv försöka lösa problem i framtiden. Det är helt sjukt, säger Semir.

Han oroas över skolan. Om en månad tar han studenten. Men den dyra studentmössan är borta och mycket till förberedelser inför slutproven blir det inte nu.

– Jag mår väldigt dåligt. Det enda jag vill är att åka hem och plugga och träna. Men i stället ligger jag här på sjukhus för att jag har blivit påkörd av en polisbil.