Madeleine, 12, sexmobbades på nätet av jämnåriga

Uppdaterad 2015-05-12 | Publicerad 2015-05-11

Storebror Marcus: "Vuxna måste börja ta ansvar"

Marcus Larsson, 17, tillsammans med sin pappa Johan och lillasyster Madeleine, 12, som utsattes för sexuella kränkningar på nätet.

"Vet du vad kuk är?" och "vill du ha snopp?"

Frågorna ställdes till Madeleine, 12, av jämnåriga killar på nätet. Nu har hennes 17-åriga storebror Marcus fått nog:

– Vuxna har ingen aning om vad som händer därute.

Marcus Larsson hade just kommit hem från träningen när han möttes av sin lillasyster i hallen. Hon var upprörd och ledsen. Marcus förstod direkt att något hänt vid datorn och loggade därför snabbt in på Teamspeak, ett chattrum för online-spelare, som hans syster brukar besöka. Och det var där som Madeleine en stund tidigare blivit utsatt för sexuella trakasserier, av jämnåriga killar.

Uttryckt sig kränkande tidigare

Marcus som är en van datoranvändare och moderator för den aktuella servern, lyckades spåra användarna, som han sedan tidigare vet har uttryckt sig kränkande mot andra spelare i chattrummet.

– Jag blir så trött på sånt här säger han, och fortsätter:

– Det här är unga killar i 11-årsåldern som inte fattar vad de utsätter andra för.

När Marcus konfronterade killarna – försvann de genast från chattrummet, men återkom efter en stund och fortsatte då påhoppen med ännu grövre tillmälen.

– Jag tror inte att de här killarnas föräldrar har någon aning om hur illa deras barn beter sig på nätet. Rent allmänt gör det mig förbannad att vuxna har så dålig koll på sina ungar. Både föräldrar och skolan måste börja ta ett större ansvar, säger han.

Svårt att skydda sina barn

Efter kränkningarna har familjen Larsson gjort en del justeringar kring datoranvändandet. Pappa Johan har tillexempel flyttat upp Madeleines dator en våning, för att ha bättre koll.

– Nu har vi alla datorer på samma våningsplan och det gör det enklare att ha översikt, säger han. Samtidigt upplever han en stor frustration:

– Som förälder är det svårt att veta hur man ska göra för att skydda sina barn mot nätmobbning och trakasserier av det här slaget.

Madeleine säger att hennes pappa och Marcus har pratat med henne om det som hände och att hon nu vet exakt vad hon ska göra om det händer igen:

– Då säger jag till Marcus direkt, så att han kan kolla vilka det är som håller på. Eller så stänger jag bara av datorn.

Hur tycker du att man ska prata med varandra på nätet?

– Jag tycker att man ska vara lika snäll som i verkligheten. Det har hänt en gång tidigare att några har sagt fula saker, det är inte okej. Man blir faktiskt ledsen.

Nätmobbning – vanligare bland yngre barn

En svensk studie visar att sexton procent av alla 10-åringar blivit utsatta för nätmobbning.

Nu ska barn i Göteborg hjälpa forskare att hitta nya sätt att stoppa kränkningarna.

– Med elevernas hjälp hoppas vi kunna ta krafttag mot mobbningen, säger psykologen Sofia Berne, som arbetar med projektet.

Forskningsprojektet som ännu är i sin linda involverar sex grundskolor och är ett samarbete mellan Göteborgs universitet och anti-mobbningsorganisationen Friends. Syftet är att låta eleverna själva få komma med förslag kring vilka åtgärder som måste till för att minska den hårda tonen mellan unga på nätet.

Åtgärderna ska sedan implementeras på tre skolor och om två år kan arbetet utvärderas, genom en jämförelse med tre andra skolor, som fungerar som "kontrollgrupp".

– Vi kommer att jämföra hur barnen på de olika skolorna beter sig mot varandra när de kommunicerar på nätet. Förhoppningsvis ser vi att arbetet gett god effekt på språkbruket.

Sofia Berne, har tidigare skrivit en avhandling om nätmobbning, som visar att konsekvensen för den som kränks ofta blir en försämrad kroppsuppfattning. Depression och psykosomatiska besvär är också vanligt. Dessutom visar avhandlingen att nätmobbning är vanligare bland yngre barn än bland äldre. Barn i årskurs fyra mobbas exempelvis i högre utsträckning än de i årskurs 9.

– Nätmobbning är ett allvarligt problem som måste tas på stort allvar. Många far väldigt illa och det måste vi hitta lösningar på. Genom det här projektet, som är det första i sitt slag, eftersom barnen själva aktivt deltar i arbetet, hoppas vi komma en bra bit på väg.

Svensk forskning visar att:

 16 procent av eleverna i åk 4 blivit nätmobbade

 8 procent av eleverna i åk 6 blivit nätmobbade

 9 procent av eleverna i åk 9 blivit nätmobbade

Källa: Avhandlingen “Cyberbullying in Childhood and Adolescence - Assessment, Coping, and the Role of Appearance.” (Göteborgs universitet, 2014)

Aktion mot nätmobbning:

Projektet Aktion mot nätmobbning - utvärdering av en intervention mot nätmobbning är ett samarbete mellan professor Ann Frisén, Fil. dr Sofia Berne vid Göteborgs universitet och Friends. I projektet kommer skolor från Göteborgsområdet att involveras för att tillsammans hitta interventioner mot nätmobbning.

Följ ämnen i artikeln