Månadens läsarfilm ”Bilen körde rakt in i massan”

Uppdaterad 2015-05-19 | Publicerad 2015-05-12

Tamrat Micheal, 31, och Rohulla Amiri, 16, från Stockholm fångade ögonblicket när en polisbil körde rakt in i en folkmassa på Medborgarplatsen i Stockholm.

Nu får de 10 000 kronor för månadens läsarfilm.

Filmen visar en polisbil som ränner rakt in i en folkmassa på Medborgarplatsen i Stockholm. Kan du berätta lite om filmen?

– Jag och Rohulla var på Medborgarplatsen. Det var många studenter på torget som festade. Ett stort bråk uppstod och vi började filma. Det tog väldigt lång tid innan polis kom till platsen. Vi såg några tjejer som försökte stoppa bråket och vi höll upp mobilen, säger Tamrat och fortsätter:

– Sen kom en civil polisbil. Bråket slutade tvärt när alla hörde sirenen. Bilen kom extremt fort – som på rally. Jag tänkte: "Det här kommer inte sluta rätt". Bilen körde rakt in i massan. Man hörde kroppar studsa mot bilen.

Varför skickade ni filmen till Aftonbladet?

– Det viktigaste i stunden var att hjälpa de som skadats. Jag och Rohulla fattade först lite senare att vi hade det på film. Vilken tur, tänkte vi.

– Jag ville att folk skulle se det här. Ingen skulle verkligen förstå utan att se filmen. Man kan inte ta bort sanningen från en film. Men det handlade inte om att sätta dit poliskåren. Vi ville att den enskilda polisen som gjorde det här skulle ställas till svars.

Brukar du filma händelser?

– Det händer. Jag brukar vara med om ganska sjuka händelser. En gång fällde en busschaufför en massa rasistiska kommentarer mot mig. Medan han körde tog jag upp en diskussion med honom. När jag klev av sa jag att jag hade spelat in allt. Hela bussen applåderade.

– Han fick sen sparken. Det är viktigt att myndigheter beter sig regelrätt.

Ni belönas med 10 000 kronor för er film. Har ni hunnit fundera på vad ni vill göra för pengarna?

– Jag och Rohulla kommer att hitta på något bra. Men jag vet inte vad än. Kanske skickar vi lite av pengarna till Iran, där Rohullas familj bor.