Polisen ryckte ut – för att skrämma bort myskoxen Brutus

Rikskändisen blev ett hot

Publicerad:

NYHETER

Den numera rikskända myskoxen Brutus var så pass närgången att han bedömdes utgöra ett hot mot människor. Då ryckte polisen ut, rapporterar SVT Nyheter Jämtland.

– Man ska se upp med myskoxar, de kan springa väldigt fort och bli ganska arga, säger Tom Arnbom, naturvårdsexpert på Världsnaturfonden.

Myskoxen Brutus har hållit byborna i och runt om Svenstavik på helspänn efter att i slutet av augusti plötsligt dykt upp och börjat irra omkring vid skolor och i folks trädgårdar.

Carl Eldebro är en av de som fick oväntat besök från Brutus. Han har tidigare berättat för Aftonbladet hur myskoxen bland annat stångade sönder hans solur.

”Han skulle skrämmas”

Nu ska Brutus ha varit på nya upptåg. I veckan fick polisen inleda en operation för att skrämma bort honom från en by i Oviken, rapporterar SVT Nyheter Jämtland.

Myskoxen ska ha blivit för närgången och då utgjort en fara för människor.

– Vi bedömde att han skulle skrämmas. Under själva skrämseln visade han ingen aggressivitet, säger Martin Trostemo, viltsamordnare på polisen i Jämtland till SVT Nyheter Jämtland.

Mysoxen Brutus.
Foto: Mariana Zackrisson
Mysoxen Brutus.
Foto: Mariana Zackrisson
Mysoxen Brutus

Expertens varning: De är små men kompakta

Tom Arnbom, naturvårdsexpert på Världsnaturfonden, manar alla till att försöka hålla avstånd till Brutus.

– Man ska se upp med myskoxar. De är relativt små – som en liten ko – men de är väldigt kompakta. Man håller alltid ett säkerhetsavstånd på 40–50 meter eftersom att de kan springa väldigt fort och kan bli ganska arga, säger han.

Om man hamnar för nära en myskoxe kan det gå riktigt illa, enligt Tom Arnbom.

– De har horn och är extra tjocka upp på huvudet eftersom att de stångas och bråkar med varandra ordentligt. Så blir man stångad av en myskoxe är det inget kul.

Foto: Mariana Zackrisson
Mysoxen Brutus

Kan avlivas

Brutus framtid är oviss. Naturskyddsföreningen i Härjedalen ville söva ner honom för att sedan flytta hem honom till myskoxflocken i fjällen – men länsstyrelsen avslog deras ansökan. Anledningen var att det såg ut som att Brutus självmant började röra sig hemåt.

Om myskoxen skulle skada någon eller om det finns stor risk för det ser polisen avlivning som ett alternativ.

– Vi vill på alla sätt och vis hitta en annan mer tillfredsställande lösning. Men en sista utväg är att vi, med stöd av lagstiftning, tvingas avliva honom, säger Martin Trostemo till SVT Nyheter Jämtland.

Publicerad:

LÄS VIDARE