Här filmas knarkcentralen av polisens kameror

Publicerad:

NYHETER

Med hjälp av dolda kameror har polisen sprängt en stor narkotikaliga i södra Stockholm.

Ledaren rekryterade tonåringar som kurirer och åtalas nu även för människohandel.

– Narkotikaförsäljning är en väldigt farlig verksamhet, han har försatt de här pojkarna i ett nödläge, säger åklagaren Lars Ågren.

Den sjätte november förra året inledde polisen en unik operation i södra Stockholm. Ett långt spanings- och underrättelsearbete hade lett rakt till en knarkcentral i ett hyreshus i Vårberg. Där monterades flera övervakningskameror och i två och en halv månad kunde polisen följa narkotikahandeln i realtid.

När elva personer till slut greps i februari satt polisen på ett mycket stort bevismaterial. Nu åtalas de misstänkta för omfattande handel med bland annat cannabis, kokain, MDMA och Tramadol.

I förundersökningen har ligan fått namnet Organisationen och åklagaren Lars Ågren menar att den under lång tid har stått för en mycket stor knarkhandel i Stockholm.

– Åtalet gäller perioden mellan sjätte september och 17 februari, men långt dessförinnan var det här en väletablerad grupp. De hade en stor kundbas och skickade ut mass-sms med information vad som fanns till försäljning.

Organisationen har enligt åtalet hanterat 7,1 kilo cannabis, 132 gram kokain och 226 tabletter MDMA utan att ana att polisen följde varje steg de tog och lyckades kartlägga 114 knarkaffärer.

– Hemliga tvångsmedel är sådant vi arbetar med mot organiserad brottslighet och i det här fallet har det varit mycket lyckosamt, säger kammaråklagaren Lars Ågren.

En ledargestalt i Organisationen åtalas även för människohandel. Enligt åklagaren har han rekryterat två pojkar under 18 år som kurirer. Även om tonåringarna inte har hotats eller tvingats att sälja knark så tror åklagaren att brottsrubriceringen är fullt applicerbar.

– Syftet har varit att exploatera de här två barnen för narkotikamarknaden. Det är en mycket farlig verksamhet och därmed har de försatts i ett nödläge, säger Lars Ågren.

Enligt lagen om brott mot frihet och frid krävs det inte att våld, hot eller tvång har använts om målsägaren är under 18 år för att förövaren ska dömas för människoexploatering.

Publicerad: