“Att stänga någon förskola är den absolut sista åtgärden”

Publicerad 2020-11-06

Barn leker på förskola. Arkivbild.

Coronafall förekommer på förskolor i Malmö. På vissa specifika förskolor är det hög frånvaro, men som helhet ligger förskolorna på ganska normal närvaro, berättar Malmö stads förskoledirektör Peter Lindberg. 

Man jobbar nu ständigt med olika scenarion för att undvika att behöva stänga någon förskola, som kommer vara den absolut sista åtgärden, menar han.

– Förskolan behövs för att hålla kugghjulen igång, säger Peter Lindberg.

I Malmö stad finns det coronafall inom förskoleverksamheten, men just nu se man inga särskilda utbrott i något specifikt geografiskt område utan fallen är spridda på lite olika förskolor, berättar Peter Lindberg.

– Vi har 220 förskolor, 17 000 barn, 34 000 vårdnadshavare, och med den smittspridning som pågår nu i samhället så förekommer det corona även på förskolor, säger Peter Lindberg, förskoledirektör i Malmö stad.

Är det i nuläget aktuellt att stänga viss skolor?

– Nej, vi kommer att hålla öppet, absolut så länge som möjligt och vi hoppas nu med de regionala allmänna råden att smittspridningen går neråt. Så att i dagsläget finns inga sådana planer, säger Peter Lindberg.

Den ordinarie verksamheten är igång i princip som vanligt på stadens förskolor. 

– Vi ligger på en ganska normal närvaro av både barn och medarbetare på våra förskolor. Vi har specifika förskolor med hög frånvaro, men på helheten har vi ganska normal frånvaro. I förskolorna finns det alltid tider av sjukdomar. Just covid har inte medarbetarna någon skyldighet att berätta om man har eller inte, vi pratar mer om frånvaro som en helhet, och då ligger vi på en normal nivå i förvaltningen. Men vi bevakar förstås detta noga dagligen, säger Peter Lindberg.

Peter Lindberg, förskoledirektör på Malmö stad.

”Väl medveten om den oro som finns bland personal”

Förra veckan infördes skärpta lokala råd för Skåne till följd av den ökade smittspridningen. 

– Det förhåller vi oss till, det har vi gjort och följt myndigheternas rekommendationer från i våras, och Malmö stad har ju också en tydlig övergripande strategi att minska smittspridningen. Vi skickar ut regelbunden information till våra förskolor och håller oss uppdaterade, för att bidra till en minskad smittspridning.

– Vi lägger ner mycket tid och kraft för att barnen ska ha en fortsatt god utbildning och omsorg på våra förskolor, som är deras rättighet.

Vad krävs för att stänga?

– Vi jobbar sedan i våras med olika scenarion för att undvika att behöva stänga någon förskola, som är den absolut sista åtgärden vi vill behöva göra. Främst är det ju för barnens skull, självklart, och deras rätt till utbildning och omsorg där förskolan är en fantastisk plats. Vi är ju också ett kugge i ett maskineri, förskolan behövs för att hålla kugghjulen igång i Sverige, för att vårdnadshavare ska kunna utföra de samhällsviktiga tjänster som behöver utföras.

Barn på förskola. Arkivbild.

Vi har fått in flera rapporter om oro bland personal och att det är trångt när vårdnadshavare lämnar barnen. Vad kan man säga till dem?

– Jag är väl medveten om den oro som finns bland personal, och vi jobbar ständigt med god kommunikation där den närmaste chefen har en stor uppgift i att trygga arbetsmiljön. Vi gör kontinuerliga övergripande riskbedömningar tillsammans med våra fackförbund just kring medarbetarnas arbetsmiljö. Sen förs dialog med vårdnadshavare, där vi alla behöver ta ansvar för att minska smittspridningen. Alla förskolor har olika förutsättningar för lämningar och hämtningar, de ser olika ut. Det är utifrån varje förskolas förutsättningar som man behöver ha den här dialogen. 

– Vi har gått ut med regelbunden information till vårdnadshavare kring läget och hur vi tillsammans kan hjälpas åt för att minska smittspridningen, vi rekommenderar mycket utevistelse, och att hämtning och lämning sker utomhus, sen kan det var olika förutsättningar på våra olika förskolor, där är både medarbetarna och vårdnadshavarna jätteviktiga för att minska smittspridning och ge en trygg arbetsmiljö för våra fantastiska medarbetare som gör ett jättebra jobb. 

Följ ämnen i artikeln