Zemmours anhängare vill skydda ”Frankrikes nationella särart”

Imamens varning om kontroversielle kandidaten: ”Farlig”

Uppdaterad 2022-04-08 | Publicerad 2022-04-07

PARIS. Den kontroversielle presidentkandidaten Eric Zemmour, som kallas ”Frankrikes Trump”, splittrar Frankrikes väljare.

Landets muslimer ser honom som ett stort hot. Men Chantal Oswald, en medelålders kvinna som delar ut Zemmour-flygblad dagarna innan valet, ser honom som en frälsare.

– Han är den ende som kan rädda Frankrike, säger hon.

En småleende Zemmour pryder förstasidan på flygbladet hon håller fram. Med armarna avslappnat i kors över en blänkande blå kostym och med den franska flaggan bredvid sig ger han ett statsmannamässigt intryck.

De äldre kvinnorna kommer till marknaden Marché Grenelle precis runt hörnet från Eiffeltornet nästan varje dag för att under några förmiddagstimmar dela ut flygblad.

– Zemmour ger hopp för Frankrike, säger Brigitte Labatut-Chabaud. Vi behöver en stark man som kan sätta stopp för de förändringar som håller på att förstöra det franska samhället.

Framför allt nämner hon invandringen av muslimer till Frankrike som ett problem.

– Många kommer hit bara för att utnyttja det franska välfärdsystemet, hävdar hon. Vi måste sätta stopp för det och skicka hem dem till sina hemländer. De har inget i Frankrike att göra.

”En intelligent man”

Kvinnorna har helt omfamnat det som mer än något annat definierar Zemmours kampanj, hans konspirationsteori om att det pågår ett medvetet "folkutbyte".

– De muslimer som kommer hit har som uppdrag att förvandla Frankrike till ett muslimskt samhälle på bekostnad av oss som är riktiga fransmän, hävdar Birgitte.

När jag frågar varför de inte lika gärna röstar för Marine Le Pen protesterar kvinnorna högljutt.

– Nej, nej, nej, ropar de i kör. De två står långt ifrån varandra. Zemmour är en intelligent man som vet hur man för sig och han har ett mycket mer kraftfullt program för att skicka tillbaka invandrare som inte vill anpassa sig till det franska sättet att leva.

Väninnorna Isabelle Gilbert och Chantal Oswald delar ut Zemmours valprogram på Grenelle-marknaden.

Kvinnorna delar upp sig och ställer sig vid olika ingångar till marknaden. Här finns också representanter för president Macrons parti och andra kandidater. Stämningen mellan meningsmotståndarna är god. Inget bråk. Inga höjda röster.

På ena sidan av marknaden ligger färsk fisk uppradad på isbädd. På den andra hänger klänningar tätt.

Utmanar Le Pen

Författaren och journalisten Zemmour deltar i presidentvalet för första gången. Han jämförs ofta med Donald Trump för sitt fokus att få stopp på invandringen.

Till en början rusade han snabbt i opinionen och såg ut att bli ett hot mot Marine Le Pen som länge varit ensam om att ockupera positionen längst ut till höger i fransk politik.

Kontroversielle presidentkandidaten Eric Zemmour splittrar Frankrikes väljare.

Men så tonade Le Pen ner sitt invandringsfientliga budskap och började i stället prata plånboksfrågor. Resultatet blev att hon är på väg upp medan Zemmour är på väg ner i opinionen. Le Pen ligger på dryga 20 procent och Zemmour på nio. Om inget avgörande sker de närmaste dagarna ser Zemmour inte ut att gå vidare till den andra valomgången där bara de två främsta kandidaterna möts.

Men Chantal Oswald litar inte på opinionsmätningarna.

– Säger de nio procent är jag säker på att Zemmour får det dubbla.

En av dem som tar en broschyr med Zemmours program är 82-årige Jean-Louis som bär ett munskydd som bara täcker halva munnen.

– När jag ser alla dessa muslimska kvinnor som bär slöja känns det som jag inte befinner mig i Frankrike, säger han. I morgon är vår nationella särart utraderad om vi inte sätter stopp.

Isabelle Gilbert delar ut Zemmours program på Grenelle marknaden i Paris.

När jag undrar vilken fråga i valet som är viktigast för honom kommer svaret utan minsta tvekan.

– Säkerheten och invandringen.

Dömd för hets mot folkgrupp

Men Zemmour lockar inte bara äldre, konservativa väljare. Studenten Marion Rouvella är bara 20 år men har i flera år beundrat Zemmour efter att ha sett hans debattprogram på tv. Ett kändisskap som är själva grunden för hans kandidatur.

– Han känns väldigt ärlig och rättfram, säger hon. Helt annorlunda jämfört med andra politiker.

Marion Rouvella, 20, övertygar marknadsbesökare att Zemmour blir en bra president.

För Marion är det en kombination av otrygghet och invandring som fått henne att fastna för Zemmour.

– Som ung och nyinflyttad kvinna i Paris känner jag mig väldigt utsatt. Jag kan inte klä mig som jag vill och törs inte gå ut sent på kvällarna. Senast i förra veckan var det en migrant som började jaga mig och skrika sexuella kommentarer. Jag fick söka skydd i en folkmassa.

Eric Zemmour är utan tvekan presidentvalets mest kontroversiella kandidat. Många ser honom som en farlig provokatör. En kandidat så extrem att han till och med får Marine Le Pen att verka måttfull. Han har flera gånger dömts för hets mot folkgrupp.

Imamen: Mycket farlig retorik

Särskilt oroad är imamen vid Paris stora moské, Grande mosque. Det är strax efter lunchtid och människor som varit inne för att be strömmar ut på gatan utanför.

– Retoriken från de högerextrema kandidaterna och särskilt Eric Zemmour är mycket farlig, tycker Chems-eddine Hafiz. Den bidrar till att producera hat och öka splittringen i det franska samhället.

Chems-eddine Hafiz, imam vid den stora moskén i Paris.

Vi träffar imamen på hans kontor i ett av moskéns tornrum. Han är lång och klädd i blå kostym. På hans skrivbord ligger ett exemplar av koranen.

– Den som aspirerar på att bli president bör ha som mål att ena landet, inte att dela det ytterligare.

Chems-eddine Hafiz säger att många av de muslimer som ber i hans moské uttrycker oro över utvecklingen.

– De är oroliga för hur deras liv kommer att förändras om någon av de högerextrema kandidaterna vinner, säger han. De hör Zemmours hårda åsikter och fruktar att de inte längre kommer att kunna leva i Frankrike.

Ser han någon skillnad mellan Zemmour och Le Pen som i den här valrörelsen framstått som mindre främlingsfientlig?

Imamen drar med handen genom sitt gråsprängda hår.

– På ytan kan det se ut så. Men i realiteten är Zemmour och Le Pen samma sak. Deras budskap är lika fyllda av hat.

”Retoriken från de högerextrema kandidaterna och särskilt Eric Zemmour är mycket farlig”, anser Chems-eddine Hafiz.

Framför allt fruktar imamen att unga muslimer tar illa vid sig av de högerextrema kandidaternas budskap.

– De har svårt att hitta sin identitet i det franska samhället. De känner sig inte välkomna. Samtidigt försöker islamisterna locka dem med sitt budskap som på många sätt påminner om Zemmours.

”Frankrike en plats för tolerans”

Frankrike är kanske det land i Europa som de senaste åren drabbats av flest terrordåd. 2020 fick läraren Samuel Paty halsen avskuren av en invandrare från Tjetjenien sedan han visat karikatyrteckningar på profeten Muhammed som publicerats i tidningen Charlie Hebdo.

Ett dåd som chockade Frankrike i sin brutalitet.

Chems-eddine Hafiz tror ändå inte att det kommer att påverka hur fransmännen röstar i presidentvalet.

– För de flesta fransmän är ekonomin och köpkraften den absolut viktigaste valfrågan. Med tanke på vad som hände Paty hade det kunnat bli många våldsamma reaktioner från franska medborgare. Men det är ingen som går ut på gatan och attackerar muslimer. Det visar att fransmännen inte är några rasister.

Ändå kan de anti-muslimska stämningarna i dag kännas mer framträdande än för 5-10 år sedan.

– Jag tror det beror på att sociala medier fått många människor att bli mer hämningslösa. Självklart kan det vara så att den som heter Muhammed har svårare att få ett jobb. Men på det stora hela är Frankrike en plats för tolerans.


Aftonbladets Wolfgang Hansson och Nikolai Jacobsen på plats i Paris.